Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministerstvo dopravy upouští od kamer v provozovnách STK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Nepočítá s tím zakázka na nový centralizovaný systém kontroly STK, která má na místo původně uvažovaného kamerového záznamu shromažďovat fotografický materiál.

ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Důslednější kontrolu STK chce ministerstvo spustit k 1. lednu 2015, od kdy má platit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích.

"Obrazový záznam může být i pořízená fotografie s umístěním data a času," uvedl Novák. Případné použití kamer úřad do budoucna nevyloučil, od platnosti nového zákona to ale nebude.

Cenu vývoje a čtyřleté správy aplikace, která bude informace z kontrol na stanicích technické kontroly shromažďovat, odhaduje ministerstvo dopravy na téměř 30 milionů korun. Z toho by vývoj aplikace měl vyjít na zhruba 25 milionů a zbytek nákladů připadne na údržbu.

Odklon od kamerového systému příznivě hodnotí i provozovatelé správ technické kontroly. "Záběry budou nicneříkající a my budeme obviňováni, že je úmyslně děláme špatně," řekl ČTK Jiří Rejmon, předseda Profesní komory STK.

Problém by například nastal v situaci, kdy by se na záběru měl objevit identifikační vin kód vozidla, který je u různých vozidel různě umístěný a to mnohdy na obtížně přístupných místech. Dvojice fotografií ze začátku a konce kontroly a případná samostatná fotografie vin kódu jsou podle něj dostatečný důkaz, že vozidlo na prohlídce skutečně bylo.

Pořizování obrazového záznamu z prohlídky STK dnes není povinné. Podle Rejmona ale zhruba třetina všech stanic fotografie vozidel z prohlídek pořizuje. Kromě přísnějšího dohledu nad technickými kontrolami vozidel umožní novela zákona například zavedení široce diskutovaných registračních značek na přání a má urychlit registraci vozidel při změně vlastníka, kdy bude stačit jen jedna návštěva buď prodávajícího, nebo kupujícího. Úprava tím má zamezit takzvaným polopřevodům, kdy původní vlastník automobil odhlásil a nový už nepřihlásil.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - Stejsn
21. 1. 2014 09:44
Fotka VIN, no to je ovšem super řešení!
To snad není pravda.... 8-s
Avatar - nalimer
21. 1. 2014 09:24
SVK
na SVK to stále ostáva. aspoň bude reality show...
21. 1. 2014 08:56
Re: Měl se převzít německý systém
Znacka na prani se v Nemecku samozrejme plati, stoji to tusim deset euro nebo nejakou takovou smesnou castku.
Avatar - beibej
20. 1. 2014 22:59
k čemu foto?
uvidíme že majitel přijel pro nálepky osobně, jinak nic. A s kamerama to bude stejný. Pokud kamera nezabere konkrétní výsledky měření, tak je to naprd. Snad jen gopro na čelo technika. >:D
20. 1. 2014 19:23
Konečně
Přišli na to že by se tím nic nezměnilo.... Český podvodníček je vždy o krok napřed ;-\