Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministerstvo životního prostředí koupilo Toyotu Prius

Ondřej Láník
Diskuze (51)
Ministerstvo životního prostředí ČR zakoupilo pro své účely hybridní vůz Toyota Prius, evropský Automobil roku 2005, který kombinuje pohon elektromotoru se zážehovým motorem.

Ministerstvo životního prostředí ČR zakoupilo pro své účely hybridní vůz Toyota Prius, evropský Automobil roku 2005, který kombinuje pohon elektromotoru se zážehovým motorem.

Společnost Toyota Motor Czech vstoupila do jednání s MŽP ohledně výhod hybridní technologie v oblasti životního prostředí na podzim loňského roku, kdy byl model Prius uveden na český trh. Tehdy došlo k vzájemné dohodě o dvou zkušebních testech tohoto hybridního vozu pro potřeby MŽP, které se uskutečnily v září roku 2004 a v dubnu 2005. Ministerstvu životního prostředí byla rovněž předána veškerá technická dokumentace k tomuto hybridnímu vozu s cílem maximálně demonstrovat přínos této technologie v současném stavu městské i mimoměstské mobility.

„Zakoupené testovací vozidlo Prius bude převážně využíváno v pražském městském provozu pro komunikaci s Úřadem vlády, což zahrnuje zejména dopravu pošty, vládních materiálů a také některé cesty ministra či jeho náměstků na jednání Vlády ČR.“, sdělil ředitel úřadu MŽP pan Miroslav Jandura u příležitosti právě probíhajícího Evropského týdne mobility. MŽP zakoupilo jeden z testovacích vozů Prius, který má najeto 30.000 zkušebních kilometrů.

„Jsme nesmírně potěšeni zájmem Ministerstva životního prostředí ČR o naší ekologickou hybridní technologii, kterou jsme jako první na světě uvedli sériově do výroby. Letos chce Toyota prodat na světových trzích přes 170 tisíc modelů Prius a důležitou roli bude hrát také míra vládní podpory hybridní technologie na jednotlivých trzích. Většina evropských vlád se k některé z forem podpory hybridních vozů již přihlásila a my pevně věříme, že podobnou podporu nalezne hybridní technologie i v České republice. Proto chceme ve vzájemné spolupráci v této oblasti s Ministerstvem životního prostředí ČR i nadále pokračovat.“, uvedl prezident společnosti Toyota Motor Czech pan Hitoshi Ikoma.

Toyota Motor Czech představila na českém trhu vedle modelu Prius již druhý vůz s hybridním pohonem Lexus RX 400h a v příštím roce rozšíří svou nabídku hybridních modelů o další vůz Lexus 450h.

Test Toyoty Prius naleznete v magazínu.

Ondřej Láník
Diskuze (51)