Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mitsubishi ASX 1,8 DI-D – Krátký proces

Ondřej Šuch
Diskuze (34)
Málokdy vznikne o třídu menší automobil tak, že se většímu bráškovi zachová 70 % dílů včetně rozvoru a karoserie se zkrátí o bezmála 40 cm. Když to popíšeme takto, vypadá vznik Mitsubishi ASX děsivě. Ale pak jsme usedli dovnitř...

Kompaktní crossover je zaklínadlo, které si ještě před pěti lety mumlali nanejvýš hoši od Nissanů, než bouchli do stolu a protrhli trh s modelem Qashqai. Jen co se omámený svět naučil nezlomit si na hyperúspěšném autě jazyk, furianti od Boleslavi vypustili neméně povedeného Yetiho.

Závody v subkategorii byly odstartovány a v pelotonu je čerstvě i Mitsubishi ASX, které tvůrci nejprve vyzkoušeli na japonském trhu a až pak jej propustili za Ural.

V agresivitě čelní masky si už nějaký čas podávají ruce Lancer s Outlanderem, takže ani ASX nemůže být výjimkou – i když je to podle nás na úkor rozeznatelnosti modelů. Výrazné lemy blatníků dávají najevo příslušnost k crossoverům, poněkud useknutá záď pak upomíná na „katování kostů“, tedy použití platformy z Outlanderu s nezměněným rozvorem 2670 mm. Strategie „v každém rohu jedno kolo“ má ale i pozitiva: S vozem se skvěle manévruje, v orientaci pomáhají řidiči tradiční parkovací čidla, nebo, jako v testované verzi, širokoúhlá kamera.

suv mitsubishi testy suv mitsubishi testy  

Tvar zádě se promítá do sledované hodnoty kapacity zavazadlového prostoru. Koho to zajímá, může se dosytnosti vyřádit v údaji, že v závislosti na sklonu zadního opěradla je využitelný objem 419-442 litrů. Pro normální smrtelníky to znamená, že Škoda Yeti má kufr větší, Nissan Qashqai kupodivu menší a čtyři lidi se zavazadly stejně odvezete, čísla nečísla.

Zcela sklopená zadní opěradla vytvářejí rovnou podlahu, takže ani zde nelze mít k využitelnosti námitek. Dovozce nabízí za třítisícový příplatek zvětšení zavazadelníku o přibližně 50 litrů zrušením přihrádek pod jeho podlahou a přesunutím sady na opravu pneumatik do podběhů. V této souvislosti je potřeba uvést i užitečnou hmotnost 460 kg, což je na multi-užitkový vůz hodnota lehce pod očekáváním.

suv mitsubishi testy suv mitsubishi testy

Interiér je směsí překvapení, přičemž těch pozitivních je víc. Oproti Outlanderu kvitujeme lepší výhled a „tušení přídě“, i přes menší výšku se dobře nastupuje dlouhánům a volant je sympaticky malý a nastavitelný v obou osách.

Sedadla hýří měkkostí a vystavují na odiv kožené čalounění, kvůli mizivému bočnímu vedení ale poskytují možnost příčného cestování všem členům posádky bez rozdílu měr a vah. Česky: V zatáčkách to klouže do stran.

Rozlehlost palubní desky je pro značku tradiční, kvalitní plasty ale dojem zachraňují. Podobně příjemný je pohled na přístrojovou desku, respektive na barevný multifunkční displej – vše je jasné, čitelné, dosažitelné a intuitivní. Čestnou výjimkou je ovládání dotykového displeje nad středovým panelem, kterému jsme nepřišli na chuť ani po týdenním používání – zde doporučujeme osobní vyzkoušení.

suv mitsubishi testy suv mitsubishi testy Bezesporu největší díru do světa by mohl udělat Mitsubishi s novým turbodieselem 1,8 DI-D, který ASX pohání. Motor je totiž unikátně vybaven nejen variabilním časováním, ale i zdvihem sacích ventilů a spolu s mimořádně nízkým kompresním poměrem 14,9:1 opět posouvá hranice dostupných technických vymožeností.

Námi testovaná vrcholná varianta s výkonem 110 kW byla spřažena s šestistupňovou manuální převodovkou a systémem automatického vypínání motoru AS&G, který má přispět k dalšímu snížení spotřeby paliva.

Pro ty, které nezajímají řeči z prospektu, máme dobrou zprávu: Šlape to výborně! Opravdu minimálními vibracemi při studených startech to začíná, tichým a kultivovaným během při dostatku síly to pokračuje a nadávajícími ožebračenými pumpaři to končí. Opravdu – měli-li bychom si vybrat nejlepší současný turbodiesel dané velikosti, Mitsubishi by dostal korunku hned.

Na šestku při rychlosti 130 km/h motor točí jen 2600 min-1 a ticho je srovnatelné s o třídu luxusnějšími sedany, jediným specifikem je pískání turbodmychadla.

Podvozek je naladěn spíše komfortně a přes drobné nerovnosti se přenáší v závislosti na zatížení – osamoceného řidiče je s to i vytřást, plné obsazení jízdu významně zplavní. Boční náklony jsou znatelné, ale nikoli nepříjemné, na přesnost řízení si nemáme proč stěžovat a brzdy lze dávkovat s jemností odpovídající řidičovu gustu. Od příčných nerovností pronikají do interiéru občas nepříjemné rázy, zde se nabízí možnost laborování s profilovým číslem používaných pneumatik.

suv mitsubishi testy suv mitsubishi testy Z Outlanderu převzal vůz i systém připojitelného pohonu zadní nápravy, který nabízí výběr mezi třemi režimy: 2WD, 4WD Auto a 4WD Lock. V režimu 2WD jsou poháněna jen přední kola, při automatické činnosti se poměr rozdělení momentu mění od 98:2 ve prospěch přední nápravy až k 50:50. Otočný ovladač najde řidič v u páky ruční brzdy.

Hodnoty spotřeby uváděné výrobcem (6,9/5,0/5,7 l/100 km) jsou jednoznačně z říše laboratoří, říkali jsme si tradičně. Pak ale začal palubní počítač ukazovat čísla překvapivě blízká těmto vysněným a praxe to potvrdila: Celou dobu testu jsme jezdili se spotřebou 5,9 l/100 km. Připomeňme, že provoz se přibližně po třetinách skládal z klidných silnic, dálničního spěchu a městského provozu a že se stále bavíme o nikoli drobné čtyřkolce! Jistý podíl na tom má jistě i systém start-stop, který však je vypínatelný.

Pohled do ceníku je kupodivu povzbudivý – námi testovaná vrcholná verze je sice se 784 tisíci Kč poněkud fanfarónská, ve výbavě ale nechybí vůbec nic. Nejlevnější turbodiesel s pohonem všech kol je k dispozici už od 600 tisíc, takže tradiční pohled na značku coby „drahého Japonce“ se zvláště v kombinaci se solidní základní výbavou možná záhy změní…

suv mitsubishi testy suv mitsubishi testy  

Plusy:

  • Skvělý, protože úsporný a tichý motor
  • Velký prostor pro posádku
  • Možnost volby pohonu všech kol se zamknutím rozdělení točivého momentu
  • Citlivé řízení
  • Cena v kombinaci s výbavou
  • Velký objem palivové nádrže

Minusy

  • Kombinace komfortního odpružení s ranami od kol
  • Ergonomie sedadel a adheze jejich koženého potahu
  • Relativně malá užitečná hmotnost
  • Zvuk turbodmychadla

První cena vozu429.900,- (1.6 MIVEC 5MT 2WD 86 kW Inform)
První cena vozu s testovanou motorizací599.900,- (1.8 DI-D 6MT 4WD 110 kW Invite)
Základní cena testovaného vozu769.900,- (1.8 DI-D 6MT 4WD 110 kW Instyle+)
Cena testovaného vozu vč. příplatků783.900,- (1.8 DI-D 6MT 4WD 110 kW Instyle+)

Ondřej Šuch
Diskuze (34)
Mitsubishi ASX 1,8 DI-D
Cena základní sestavy 769 900 Kč
Výbava základní sestavy Čelní airbagy, boční a hlavové airbagy, kolenní airbagy pro řidiče, stabilizační systém, asistent pro rozjezd do kopce, přepínatelný pohon dvou nebo čtyř kol, vypínatelný systém start-stop, samočinná klimatizace a chlazená schránka před spolujezdcem, bezklíčové centrální zamykání, palubní počítač se současným zobrazením více funkcí na barevném displeji, el. ovládání bočních oken a vyhřívaných i sklopných zpětných zrcátek, panoramatické střešní okno s LED podsvícením a el. ovládanou clonou, nastavitelný sklon i u zadních opěradel, audiosouprava s přehrávačem CD a mp3, od výbavy Instyle Hi-Fi Rockford Fosgate 710 W s měničem a devíti reproduktory, od Instyle+ multimediální systém MMCS s HDD 40 GB a dotykovým sedmipalcovým displejem, xenonové světlomety, parkovací senzory vzadu nebo park. Kamera, 17’’ kola z lehké slitiny, tempomat, mlhové světlomety Kč
Cena testované sestavy 783 900 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (14.000,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1798
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 110 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 300 / 2000 - 3000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 198
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.9 / 5 / 5.7
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 419 / 1219
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1600 / 460
Rozměr pneu: 215/60 R17
Mitsubishi ASX 1,8 DI-D
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4295
b) šířka (mm): 1770
c) výška (mm): 1615
d) rozvor (mm): 2670
e) rozchod vpředu (mm): 1540
f) rozchod vzadu (mm): 1540
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 930 / 1140
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 750 / 960
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 980
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 970
k) šířka vpředu (mm): 1440
l) šířka vzadu (mm): 1410
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
23. 11. 2010 15:23
mhq
mačka / kočka vo vreci - mitsi vo vreci ;-\
Avatar - superkutil
12. 11. 2010 10:08
2600ot ve 130km/h na 6ku je dobrý?!?!
Mě točí Mondeo 2.2TDCI ve 130km/h na 6ku cca 2200ot a připadá mi to moc. 8-s
Avatar - Dan0044
18. 9. 2010 21:20
Re: ASX ? Hmmm, není špatný
"rypák" je věc názoru. Jinak máš pravdu, osobně bych radši bral 1.6 nebo 1.8 benziňák ve spojení s 4x4..... No, co se dá dělat. Diesel se opravdu nevyplatí, pokud člověk nenajezdí oněch zmíněných několik desítek tisíc.

Nízkoobjemové turbobenziny... móda... obživa pro servisy.... proč myslíš? Zatím nevím, že by měli nějaký výraznější nedostatek. Snad sem jenom zaslechl něco o přímém vstřikování, to by byl průse..švih u těch TSIček ve spojení s ruskym benzinem. Nijak extrémně se o ně nezajímám, koncernová auta VW jsou příliš fádní a kradená na to, abych uvažoval o koupi, tak nevim....A motor může být sebelepší, ale k čemu mi to potom je, když mi to najednou nestojí před barákem. Jedině o TDIčkách vim z Mitsubishi docela dost...

Jinak souhlas se všim, co píšeš :yes:
17. 9. 2010 23:19
ASX ? Hmmm, není špatný
tohle autíčko se mi líbí (kromě toho tupého unifikovaného rypáku, který v té tmavě hnědé naštěstí trochu zaniká - pomohlo by zvýraznění horizontály nárazníku), umím si ho představit i doma :-) , ale ideální motorizace je pro mě ta nová 1.8 a ve spojení s 6-ti stupňovou převodovkou a s 4WD, chci dobrý "atmosferický benzín", je vyzkoušený, spolehlivý, kultivovaný, nenáročný, ekonomický atd..., diesel do těhle malých aut, které nikdy nebudou mít 50-ti tisícové roční nájezdy je ekonomický nesmysl, akorát zdroj budoucích problémů a drahého servisu, příznivý průběh točivého momentu dieselu zde ostatní nevýhody dieselu nepřekoná ... a ty nízkoobjemové turbo benzíny jsou jen móda a budoucí obživa pro servisy - děkuji ne, v žádném případě ... test mohl být podrobnější, např. o fungování a srovnání použitého systému 4WD tam není nic, také by mě třeba zajímalo proč má diesel. verze o 2 cm nižší světlou výšku než 1.6 benzín atd...

a ještě mě pobavily školsky jalové stesky nad malou nabídkou velkoobjemových motorů u japonských automobilek (v diskuzi výše), odhaduju, že 90% řidičů v Evropě kupuje motorizaci 1.4 až 2.0 (u dieselu 2.2), zajímalo by mě v čem jezdí ten kritický rozumbrada, tipnul bych kolo a občas, na dvoře, auto rodičů
17. 9. 2010 15:32
Re: CHVÁLA DÍZLU
Jenom mala poznamka ke 20d od BMW, v aktualni trojce nema 130, nybrz 135 kW. ;-)