Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Eclipse opět jako kupé? Vypadat by mohlo takhle

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Automobilka Mitsubishi se v posledních letech orientuje na crossovery a SUV. Jednomu takovému vozu dokonce dala jméno, které bylo léta spojeno s karoserií typu kupé.

Jde samozřejmě o označení Eclipse. To v současnosti, ještě s přídomkem Cross, nese kompaktní crossover vyráběný od roku 2017.

Značka tehdy oživila jméno, používané v letech 1989 až 2011 pro sportovně laděný model, který existoval ve čtyřech generacích. Nejznámější je jako kupé, od roku 1996 se však produkovala také otevřená verze.

Video se připravuje ...

Technika se v průběhu let pochopitelně měnila, všechny generace ale měly motor uložený vpředu a pohon předních kol. První dvě "pokolení" byla dostupná i jako čtyřkolky.

Přestože se nedá předpokládat, že by se Mitsubishi v blízké budoucnosti vrátilo k modelu Eclipse ve formě sportovně střiženého kupátka, najdou se nadšenci, kteří by si takový comeback představit uměli.

Patří mezi ně i grafik webu Kolesa, který přichází s vlastní představou moderního kupé Eclipse. Při návrhu přitom vycházel z myšlenky, že když už by se japonská automobilka do takového dobrodružství pustila, využila by kvůli úspoře nákladů na vývoj existující techniku.

A protože třetinový podíl v Mitsubishi Motors vlastní Nissan a značka je součástí aliance Renault–Nissan–Mitsubishi, dárcem techniky by mohl být nový Nissan Z. Tedy kupé s vidlicovým biturbo šestiválcem pod kapotou a pohonem zadních kol.

Příbuznost konceptu Eclipse s Nissanem Z je jasně patrná také po designové stránce, Mitsubishi se od "zetka" liší především odlišně koncipovanou přídí s jiným nárazníkem a specifickými světlomety. Přepracována byla také záď - opět s odlišnými svítilnami.

Líbil by se vám návrat Mitsubishi Eclipse v této podobě?

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

15. 11. 2022 16:18
Coupe rulez
Houby spočítané, spousta lidí by si je koupila, kdyby bylo z čeho vybírat. Návrat automobilky by naopak skoro jistě znamenal zisk, a s náhonem RWD rozhodně. Ne každý chce sedan nebo SUV, které se při jízdě houpe jako Titanic.
Avatar - 3_diamanty
15. 11. 2022 14:50
Nezmysel
Kupatka v dnesnej dobe to maju uz zratane tak preco by zrovna mitsu ( ktore ma dost starosti aj samo so sebou ) uvazovalo o nejakom nepredajnom kupe.... to uz ma vacsi zmysel verit v nastupcu lancera alebo pajera v dohladnej dobe .... akurat ta maska je tu ok a paci sa mi fakt ... ma ju uz aj ten najnovsi koncept crossoveru XFC a ten na jar pride aj ako seriovka do predaja v krajinach ASEAN ( juhovychodna azia ) ... na tento kusok sa moc tesim ( snad moc nepozerie vacsieho xpandera ) .... a takato maska by fakt sedela aj dalsim misakom ... ozivenym lancerom v buducnosti nevynimajuc ... tak uvidime... nadej umiera posledna ... kazdopadne tato vizualizacia kupatka menom eclipse je dnes uz kvalitne scifi ... ale niekto rad aj scifi chapem.... doba je pre auta zla a preto treba umelo vytvarat aj nejake tie pocity nadeje v opatovne zlepsenie casov ...