Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Lancer letos po víc než čtyřiceti letech skončí. Nahradí jej crossover

Jan Mička
Diskuze (12)
Legendární model se začal vyrábět už v roce 1973. Letos v srpnu jeho produkce plánovaně skončí, nástupce se však nedočká.

Lancer - stačí jenom vyslovit to jméno a nejeden milovník motosportu si vzpomene například na WRC speciál Tommiho Mäkinena. Ano, model jako takový se v devadesátých letech neustále dostával do povědomí právě díky rallye, v úplně stejném duchu ale můžeme hovořit také o hvězdné impreze od Subaru. Jenže zatímco Subaru svůj model udrželo při životě a jeho zastánce bude brzy bavit omlazená verze současné generace, lancer pomalu upadá do zapomnění a brzy skončí i jeho výroba. Po čtyřiačtyřiceti letech!

Je to škoda, nicméně nejde o neočekávanou věc. Mitsubishi o tom hovořilo již dříve, nicméně až nyní se dostává ven termín ukončení výroby. Produkce oficiálně skončí v srpnu letošního roku, a jak už asi jistě dobře víte, s nástupcem se nepočítá. Žádná nová generace lanceru už nepřijde, místo toho se značka zaměřuje na crossovery, za což se ale na ni nemůže nikdo zlobit. Legendární model se v posledních letech moc dobře neprodával a popularita vozů s větší světlou výškou a plastovými lemy blatníků dnes naopak roste. Dejte si tedy tahle fakta dohromady a nebude dalších otázek.

Jednou z hlavních novinek Mitsubishi pro blízko budoucnost je crossover velikosti Nissanu Qashqai, jež se v rámci nabídky zařadí mezi modely ASX a Outlander. Jenže to není všechno, expanze v segmentu SUV a crossoverů bude daleko větší. Do konce této dekády by měla dorazit nová generace outlanderu a pajera a „něco“ se také bude dít s ASX. Inspirace je poměrně dost – třeba v podobě konceptu XR-PHEV představeného loni v únoru. Ten měl dokonce plug-in hybridní techniku a tu už dnes Japonci mají v outlanderu, je tedy pravděpodobné, že se bude vývoj ubírat i touto cestou.

Jan Mička
Diskuze (12)
Avatar - miwec
6. 1. 2017 21:22
Re: Věčná škoda!
večná škoda tohto modelového radu....to auto aj keď je staré 10 rokov, tak svojím dizajnom predbehlo dobu. Ešte stále aj po toľkých rokoch pôsobí ako by bolo navrhnuté iba teraz. Ostatné automobilky by mali za sebou minimálne 2 face-lifty na dvoch ďalších modeloch.... . A teraz sa do mňa asi mnohý pustíte, ale pozrite koľké automobilky majú veľmi podobný dizajn prednej časti ako tento "zastaralý" model ako ho mnohý označujú.
Avatar - woody-alien
6. 1. 2017 19:40
Re: smutek
Už se stalo. ;-)
[odkaz]
6. 1. 2017 19:29
Re: smutek
Nic prekvapive, dnesny lancer je uz zastarany a cele mitsubishi ide do sraciek, snad okrem asx su vsetky modely pozadu aspon o 5 rokov, tak kto by to kupoval pri tych nijak lakavych cenach. Je to smutne pri tom kde bola znacka pred 20 rokmi. Coskoro ich podla mna pohlti nejaky vacsi koncern.
Avatar - twistedTSD
6. 1. 2017 18:41
Re: Věčná škoda!
Kdyby to bylo tlakem ekoteroristů, nenahrazovali by sedan zvýšeným monstrem.
6. 1. 2017 17:40
Re: smutek
No Crossovery a SUV bohužel vládnou a vytlačují klasiku a bohužel i praktičtější kategorii MPV ;-\