Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan 3 Wheeler: Videotest Fifth Gearu

David Bureš
Diskuze (0)
Jaká je tříkolová víkendová hračka od Morganu podle britského pořadu Fifth Gear?

S videotesty staronové tříkolky od Morganu se roztrhl pytel, po americkém komikovi a milovníkovi aut, Jayi Lenovi, si 3 Wheeler vyzkoušel i redaktor britského Fifth Gearu.

Morgan 3 Wheeler je moderní interpretací tříkolky, která se prodávala mezi lety 1909 a 1953. Nejen vzhled odkazuje na předchozí automobil, po jeho vzoru nový tříkolový Morgan postrádá kontrolu stability či posilovač řízení.

Jako první zaujal redaktora Fifth Gearu zvuk dvouválcového motoru, koncovka výfuku je totiž umístěna kousek za pravým ramenem řidiče. K pohonu tříkolky slouží vzduchem chlazený vidlicový dvoulitrový dvouválec. Původně Morgan tvrdil, že 3 Wheeler použije jednotku o objemu 1,8 litru. Motor pro britského malovýrobce během prvního roku výroby vozu vyrábí specializovaná firma S&S.

Výkon je 85 kW (115 k) na klikové hřídeli a 74 kW (100 k) na zadním kole. Prostřednictvím pětistupňové převodovky, která pochází z Mazdy MX-5, je poháněno zadní kolo.

Podle údajů Morganu tříkolový sportovec zrychlí z 0 na 96 km/h za 4,5 s, což je rychleji než u aktuálního BMW M3 (E90). Redaktor Fifth Gearu ale tvrdí, že je to celkem optimistická hodnota. Maximální rychlost Morganu má být 185 km/h.

Jízda s automobilem je velice tvrdá, přesto si podle redaktora Fifth Gearu bude každý řidič přát řídit tříkolový Morgan dál a dál. A právě zábava za volantem je ta hlavní přednost 3 Wheeleru, kterou dokonale splňuje.

Morgan 3 Wheeler na domácím britském trhu stojí 25.000 liber bez daně (asi 725.000,- Kč). Automobil je vyráběn na přání, zákazníci mohou vybírat mezi osmi základními odstíny karoserie. K dispozici je i provedení v barvách britského nebo amerického vojenského letectva z první poloviny 40. let.

Původní Morgan Threewheler vznikl ve více než 30.000 exemplářích, čímž se stal jedním z nejúspěšnějších odlehčených aut své doby. Stirling Moss o svém Morganu prohlásil, že je to „perfektní magnet na ženské“.

David Bureš
Diskuze (0)