Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Amerik 2019: V Austinu triumfovala Suzuki s Álexem Rinsem

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Americká Grand Prix silničních motorek přinesla velké vítězství v MotoGP pro samurajské S a Álexe Rinse. Moto2 kraloval Tom Lüthi, Moto3 zvládl nejlépe Arón Canet.

Třetí závod letošního mistrovství světa silničních motocyklů se odehrál na Circuit of the Americas (COTA) nedaleko texaského Austinu. Na rozdíl od včerejška nepršelo, nebouřilo ani nefoukal silný vítr, svítilo slunce, bylo ale poměrně chladno, kolem deseti stupňů, při závodech se teplota vyšplhala o něco výše, později až na takřka dvojnásobek.

 

Dvacetiminutové zahřívací tréninky (warm upy) začaly v 15:40 SELČ. Jack Miller (Pramac Ducati) v MotoGP málem upadl, situaci však zvládl. Marc Márquez si to namířil přímo mezi Karla Abrahama a Miguela Oliveiru a nevešel se do jedné ze zatáček, přesto mu patřil nejrychlejší čas. V Moto2 byl nejvíce vidět Álex Márquez, mladší bratr Marca. Remy Gardner se potkal s Andreou Locatellim, došlo mezi nimi ke kontaktu – a poměrně drsnému – ale oba celý incident ustáli. Sam Lowes se nevyhnul kontaktu s asfaltem, nic se mu však naštěstí nestalo. V Moto3 byl nejrychlejší Romano Fenati, havaroval vítěz loňské Valencie Can Oncü. V pádu se ale své KTM udržel.

 

Závody ve zkratce

 

Marc Márquez mířil za dalším triumfem v MotoGP, ale skončil na zemi. Po jeho pádu převzal vedení Valentino Rossi, ale ten podlehl naprosto skvělému Álexu Rinsovi s modrou suzuki. Hlavními aktéry závodu tříválců Triumph 765 byli Álex Márquez, Tom Lüthi a Marcel Schrötter. Zatímco druzí dva jmenovaní si dojeli pro dvojitý triumf, Španěl tradičně „couval“ pořadím. V Moto3 to dlouho vypadalo na premiérové vítězství Tatsukiho Suzukiho. Jenže ten psychicky nevydržel a upadl. Nakonec vyhrál Arón Canet, kterému pomohl agresivní jízdou získat potřebný náskok v cíli druhý Jaume Masiá. Jakub Kornfeil nedokončil, kolidoval s Romanem Fenatim. Český závodník si z incidentu odnesl zlomenou klíční kost a byl na místě operován.

 

MotoGP

 

Vyhraje závod nejprestižnější kubatury v Austinu konečně někdo jiný než Marc Márquez? Úřadující mistr světa měl nejvýhodnější startovní pozici, zatímco Andrea Dovizioso stál až na třináctce. Márquez s Rossim vyrazili nejlépe, jenže na jezdce čekalo dlouhých 20 kol. „Dovimu“ se start povedl, vyšvihl se až na šestku. Upadl Aleix Espargaró (Aprilia). Třetí jezdil Cal Crutchlow. Maverick Viñales a Joan Mir dostali penalizaci za ulitý start, museli projet boxy. Jenže Viňalesovi z boxů špatně signalizovali, že má „long lap penalty“, takže si vlastně odbyl dva tresty...

 

Zatímco Marc Márquez se všem vzdaloval, Rossiho s Crutchlowem dojel Miller a přibližoval se i Álex Rins. Cal ale při pokusu dostihnout „Valeho“ spadl. Márquez jel vpředu s komfortním náskokem čtyř vteřin, ale těsně před polovinou závodu si „ustlal“! Pokoušel se motocykl ještě nastartovat, ale ocitl se znovu na zemi a vzdal. Do čela se tedy dostal čtyřicátník Rossi, ještě před Marcovým pádem předjel Rins Millera. Tovární hondy měly černý den, Lorenzo vzdal pro technický problém.

 

Dokáže Álex Rins potrápit Valentina Rossiho? Držel se ho jako klíště! Mezitím se do souboje o poslední bod dostali oba muži Avintie, tedy Tito Rabat a Karel Abraham. Pomohl jim Maverick Viñales, který doháněl ztrátu po absolvování trestu. Rins zaútočil na devítinásobného šampiona v 17. okruhu poté, co si ho několik kol „četl“ a byl úspěšný, pak si pořadí ještě prohodili, ale Španěl se poté, co Valentino probrzdil, vrátil do vedení... Suzuki byla rychlejší než yamaha! I když se italský velikán snažil dotáhnout, už se do bezprostředního kontaktu nedostal.

 

Álex Rins vyhrál nejen pro sebe, ale i pro Suzuki! Je to třetí triumf od posledního návratu samurajského S do mistrovství světa. Andrea Dovizioso už poslední pódiovou příčku Jacka Millera neohrozil. Karel Abraham těsně podlehl týmovému parťákovi Rabatovi a skončil těsně za body.

 

VC Amerik MotoGP 2019 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar 41:45,499 min
2. Valentino Rossi Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP +0,462 s
3. Jack Miller Ducati Pramac Racing +8,454 s
4. Andrea Dovizioso Ducati Mission Winnow Ducati +9,420 s
5. Franco Morbidelli Yamaha Petronas Yamaha SRT +18,021 s
6. Danilo Petrucci Ducati Mission Winnow Ducati +21,476 s
7. Fabio Quartararo Yamaha Petronas Yamaha SRT +26,111 s
8. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing +29,743 s
9. Francesco Bagnaia Ducati Pramac Racing +30,608 s
10. Takaaki Nakagami Honda LCR Honda Idemitsu +31,011 s
16. Karel Abraham Ducati Reale Avintia Racing +44,740 s

 

Pořadí MS jezdců po třech závodech: 1. Andrea Dovizioso 54, 2. Valentino Rossi 51, 3. Álex Rins 49, 4. Marc Márquez 45, 5. Danilo Petrucci 30...

 

Moto2

 

Fabio di Giannantonio, Xavi Vierge a Joe Roberts se „potkali“ hned v první zatáčce do prudkého kopce. Lorenzo Baldassarri upadl také na jiném místě, ťuknul do Jorgeho Martína, který se snažil ustát highsider a povedlo se mu to. Stíhačka vedoucího jezdce šampionátu se nekonala. Trochu divoký úvod závodu prostřední kubatury nejlépe zvládli Álex Márquez a Tom Lüthi, kteří spolu bojovali o první místo. Pošťuchovali se, čehož využil Marcel Schrötter a dotáhl se na ně. Brad Binder naopak odstoupil pro technický problém.

 

Hned v úvodu také ztratil Pasini, který bojoval s Lowesem. Zatímco Sam se udržel i přesto, že jej motorka chtěla vykopnout, na čtvrtém místě, Mattia odcouval na osmičku. Jedenáct kol před koncem zatroubil Thomas Lüthi k útoku a ujel všem. Jorge Navarro se dotáhl ke čtvrtému Lowesovi a Álexe Márqueze zdolal Marcel Schrötter. Sam neodolal ani Navarrovi, ani Lucovi Marinimu a měl co dělat s Mattiou Pasinim. Ital Brita zdolal.

 

Spadl Marco Bezzecchi, ten bojoval o bod, ale nasedl a jel dál. Navarro se blížil k Márquezovi. Druhý útok mu nevyšel, byl dlouhý na brzdy a propadl se za Mariniho. Pak stejnou chybu udělal nevlastní bratr Valentina Rossiho... Iker Lecuona se dostal až do Top 10, ale nevydržel, highsider znamenal konec všem nadějím. Kalex Toma Lüthiho trochu zjankovatěl. Do bitvy o „bednu“ se přimíchal Mattia Pasini, Mariniho a Márqueze obtěžoval tak, že jim Navarro rychle ujel...

 

Tom Lüthi bez problémů vyhrál o 2,5 s před Marcelem Schrötterem, tým Dynavolt Intact GP tak slaví „double“. Švýcar naposledy zvítězil v Misanu 2017, loňský rok byl pro něj v MotoGP tristní, nezískal ani bod. Dnes vybojoval mistr světa stopětadvacítek z roku 2005 18. vítězství kariéry. O bronzu Navarra nebylo pochyb, stejně jako o čtvrté příčce náhradníka Pasiniho. Álex Márquez nakonec uhájil před dotírajícími pronásledovateli pětku.

 

VC Amerik Moto2 2019 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Thomas Lüthi Kalex Dynavolt Intact GP 39:11,508 min
2. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP +2,532 s
3. Jorge Navarro Speed Up Beta Tools Speed Up +3,836 s
4. Mattia Pasini Kalex Flexbox HP 40 +4,757 s
5. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +7,741 s
6. Luca Marini Kalex Sky Racing Team VR46 +8,031 s
7. Sam Lowes Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +8,282 s
8. Simone Corsi Kalex Tasca Racing Scuderia Moto2 +8,953 s
9. Enea Bastianini Kalex Italtrans Racing Team +10,706 s
10. Andrea Locatelli Kalex Italtrans Racing Team +16,868 s

 

Pořadí MS jezdců po třech závodech: 1. Lorenzo Baldassarri 50, 2. Marcel Schrötter 47, 3. Thomas Lüthi 45, 4. Remy Gardner 38, 5. Álex Márquez 36...

 

Moto3

 

Sergio García se konečně dočkal debutu. V prvním závodě sezóny nemohl startovat, protože mu ještě nebylo šestnáct, ve druhém jej pak zastavilo zranění. Klání vypsané na 17 kol začal nejlépe Raůl Fernández, ale poté převzal otěže Antonelli. Kuba Kornfeil postoupil z patnácté příčky okamžitě na osmičku a pral se s Jaumem Masiou. Na druhém místě jel Gabriel Rodrigo, pak se dostal dokonce do čela. Vidět byl i Darryn Binder, ale musel krotit jankovitou motorku. Can Oncü brzy havaroval.

 

První grupa čítala šestnáct jezdců. Ve vedení se objevili Alonso López a Tatsuki Suzuki, naopak Rodrigo po chybce ztratil. Suzuki se pokusil o trhák a vyrazil za ním Arón Canet, který se prokousal polem. Darryn Binder měl trochu problémy a zbrzdil celou přední skupinu. Kuba Kornfeil jezdil pátý, pak se propadl ke konci Top 10. Aleix Viu se odporoučel k zemi. Úřadoval naopak Andrea Migno, kterému Austin sedí. Pád neminul ani Toma Booth-Amose. V jedenáctém kole se Kuba potkal s Romanem Fenatim, Romano si „lehnul“ a Jakub už nestačil zareagovat. Oba skončili...

 

Kaito Toba, průběžně vedoucí jezdec šampionátu si rovněž „ustlal“. Andrea Migno se nespokojil s třetím místem a dotáhl Caneta, oba si brousili zuby na vedoucího Suzukiho. Ten neustál tlak, i když oba ještě neměl za sebou... O čtvrtou, respektive třetí příčku po Japoncově pádu si to rozdávali López s Rodrigem, ale stíhal je Jaume Masiá. V předposledním kole Canet předjel Migna. Spadl Ayumu Sasaki, špička se opět začala sjíždět do delšího vláčku.

 

Nejvýraznější postavou konce závodu byl Masiá, který se nebál probít dopředu agresivně a tím pomohl Arónu Canetovi vyhrát počtvrté v kariéře. Navíc se dostal do čela celkové klasifikace. Migno to dotáhl alespoň na poslední pódium, může být spokojený. Rodrigo a Antonelli mu podlehli jen těsně. Filip Salač dojel dvacátý.

 

VC Amerik Moto3 2019 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Arón Canet KTM Sterilgarda Max Racing Team 39:06,761 min
2. Jaume Masiá KTM Bester Capital Dubai +0,909 s
3. Andrea Migno KTM Bester Capital Dubai +1,077 s
4. Gabriel Rodrigo Honda Kömmerling Gresini Moto3 +1,104 s
5. Niccolò Antonelli Honda SIC58 Squadra Corse +1,187 s
6. Tony Arbolino Honda VNE Snipers +1,322 s
7. Raúl Fernández KTM Sama Qatar Ángel Nieto Team +1,418 s
8. Alonso López Honda Estrella Galicia 0,0 +1,596 s
9. Celestino Vietti KTM Sky Racing Team VR46 +1,735 s
10. Dennis Foggia KTM Sky Racing Team VR46 +7,876 s
20. Filip Salač KTM Redox PrüstelGP +34,590 s
'DNF. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP kolize

Pořadí MS jezdců po třech závodech: 1. Jaume Masiá 45, 2. Arón Canet 45, 3. Lorenzo dalla Porta 32, 4. Niccolò Antonelli 32, 5. Kaito Toba 31... 19. Jakub Kornfeil 6

 

Foto: Václav Duška jr.

 

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme