Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Argentiny 2016: Neskutečný závěr MotoGP!

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Druhým podnikem letošního MS silničních motocyklů byla GP Argentiny v Termas de Rio Hondo. Závody ovládli v jednotlivých třídách Marc Márquez (MotoGP), Johann Zarco (Moto2) a senzačně Khairul Idham Pawi (Moto3).

MotoGP

Legenda Valentino Rossi stála na startu nejsilnější třídy v první řadě, ale zároveň sevřena svými největšími konkurenty, nejrychlejším Marcem Márquezem a třetím Jorgem Lorenzem. Přetlačovanou po zhasnutí červených světel nejlépe zvládl Dovizioso (Ducati) před Rossim, Lorenzo se začal propadat až na šesté místo. Na souboj prvních dvou čekal třetí Márquez. Spadli Aleix Espargaró, Cal Crutchlow a Yonny Hernández, první dva však pokračovali. Čtvrtý jezdil Maverick Viñales na suzuki! Marc si s Valem poradil.

Lorenza předjel i Jack Miller, ale vzápětí skončil na zemi. To už vedl Márquez, Dovi špatně zařadil a propadl se na trojku před Iannoneho. Jorge zakončil nepovedený závod na trávě! Padají i mistři světa... Bojovali spolu oba Andreové na červenobílých italských strojích. Velmi slušně jel Loris Baz, na sedmém místě. Viñales dobyl třetí místo a Márquez s Rossim se prali o vedení. Ale počínaje devátým kolem se začaly v boxech vyměňovat stroje za ty s čerstvými suchými gumami, protože okruh je „žere“ a Reddingovi včera ta zadní explodovala. Bezpečnost na prvním místě... Alvaro Bautista dokonce v pitlane havaroval!

Márquez byl u mechaniků rychlejší, Rossi si musel poradit s Titem Rabatem, ale i on zajel pro novou motorku. Scott Redding pokořil tovární hondu Daniho Pedrosy, později však vzdal kvůli technickému problému. Valentino začal velmi rychle ztrácet a musel se obávat trojice za sebou. Jenže Maverick tři kola před cílem upadl a suzuki na bednu nedovezl. Obrovská škoda. Márquez vyhrál na 20 kol zkrácený závod bez problémů, bitva tří Italů skončila pádem obou továrních pilotů Ducati těsně před cílovou páskou. Poslední místo na stupních vítězů tak uhájil Dani Pedrosa. Čtvrtý dojel Severní Ir Eugene Laverty, první z nezávislých. Pro něj je to fantastický úspěch.

VC Argentiny MotoGP 2016 – Pořadí v cíli
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 34:13,626 min
2. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +7,679 s
3. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +28,100 s
4. Eugene Laverty Ducati Aspar Team MotoGP +36,542 s
5. Héctor Barberá Ducati Avintia Racing +36,711 s
6. Pol Espargaró Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +37,245 s
7. Stefan Bradl Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +41,453 s
8. Bradley Smith Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +50,709 s
9. Tito Rabat Honda Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +50,983 s
10. Alvaro Bautista Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +1:01,388 min

Pořadí MS po dvou závodech: 1. Marc Márquez 41, 2. Valentino Rossi 33, 3. Dani Pedrosa 27, 4. Jorge Lorenzo 25, 5. Andrea Dovizioso 23....

Moto2

Po startu prostřední kubatury si nechal poleman Sam Lowes vzít vedení ve prospěch Folgera, propadl se ta trojku až za Zarca. Trať osychala. Bývalý britský šampion supersportů se ale obhájce titulu z loňska nelekl a předjel jej. Spadl Alex Márquez z týmu Marc VDS, mladší bratr Marca a mistr světa Moto3 2014. Jeho týmový kolega Morbidelli jel v tu chvíli čtvrtý. Lowes se díky chybě Folgera, který byl v jedné ze zatáček příliš široký, dostal do vedení.

První čtyřka odjela a Folger podlehl Zarcovi i Morbidellimu. Syahrin Aegerter, Rins, katarský vítěz Lüthi, Cortese a ostatní už ztráceli. Ital si to naopak začal rozdávat s francouzským mistrem a nedaroval mu ani centimetr asfaltu. Jenže i on chyboval a propadl se za Folgera. V deváté zatáčce bohužel spadl Sandro Cortese. Rins se od soupeřů odpoutal, ale na špičku neměl. Pořadí se vpředu přelévalo, do čela se dostal Zarco, ani Sam Lowes se nevyhnul chybám a předjel ho Morbidelli.

Na šampiona z předchozí sezóny ale už neměl... Franco navíc dostal v předposledním kole smyk a bylo po nadějích a po pódiu. 23 kol zvládl nejrychleji Johann Zarco před Lowesem a Folgerem. Tom Lüthi zatím udržel vedení v šampionátu.

VC Argentiny Moto2 2016 – Pořadí v cíli
1. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport 40:57,806 min
2. Sam Lowes Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +1,347 s
3. Jonas Folger Kalex Dynavolt Intact GP +2,754 s
4. Alex Rins Kalex Paginas Amarillas HP 40 +6,101 s
5. Dominique Aegerter Kalex CarXpert Interwetten +17,384 s
6. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +17,484 s
7. Thomas Lüthi Kalex Garage Plus Interwetten +26,411 s
8. Axel Pons Kalex AGR Team +31,016 s
9. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +31,403 s
10. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +31,816 s

Pořadí MS po dvou závodech: 1. Thomas Lüthi 34, 2. Johann Zarco 29, Sam Lowes 27, 4. Hafizh Syahrin 23, 5. Dominique Aegerter 22...

Moto3

Prvotřídní senzací skončil závod Moto3 na argentinském okruhu Termas de Rio Hondo. Zvítězil v něm teprve sedmnáctiletý Khairul Idham Pawi z Malajsie. Z českých jezdců bodoval pouze Jakub Kornfeil, který dojel devátý. Na čtyřiadvacátém místě skončil Karel Hanika.

Dění ve druhém podniku sezony mělo antický náboj. Khairul Idham Pawi jel teprve třetí závod v mistrovství světa a na osychající trati využil netradičních podmínek. Závod byl vyhlášen jako mokrý a Pawi se propracoval na první místo, byl mimochodem nejrychlejší již v dopoledním zahřívacím tréninku.

Po prvních pěti kolech (z celkových 21) měl náskok dvanácti sekund a stále diktoval tempo. Z trati mizela voda a malajský mladík jel stále v plném, tempu, což znervózňovalo všechny členy týmu v boxech. V osmém kole to začalo vypadat, že začne znovu pršet, ale nestalo se tak.

Khairul Idham Pawi stále hodně riskoval a vycházelo mu to. V závěru závodu si dopřál pořádný adrenalin, když předjížděl soupeře o jedno kolo. Jedinečný malajský den mohl podpořit Adam Norrodin, který bojoval o druhé místo. V bitvě se Španělem Jorge Navarrem však dostal v předposlední zatáčce závodu highsider (salto přes řídítka) a spadl. Statečně však zvedl motocykl a dotlačil ho do cíle.

Těsně před tím, než se mu to podařilo, minul ho Jakub Kornfeil, který si devátým místem vylepšil o jeden stupínek výsledek z předchozího podniku v Kataru. V aktuálním pořadí MS je na osmém místě..

GP Argentiny, Moto3
1. Khairul Idham Pawi Honda Honda Team Asia 41:35,452
2. Jorge Navarro Honda Estrella Galicia 0,0 +26.170
3. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +30.060
4. Andrea Locatelli KTM Leopard Racing +30.339
5. Joan Mir KTM Leopard Racing +30.506
6. Hiroki Ono Honda Honda Team Asia +30.736
7. John McPhee Peugeot Peugeot MC Saxoprint +32.493
8. Jorge Martin Mahindra Aspar Mahindra Team Moto3 +40.596
9. Jakub Kornfeil Honda Drive M7 SIC Racing Team +45.667
10. Niccolò Antonelli Honda Ongetta-Rivacold +45.893
24. Karel HANIKA Mahindra Platinum Bay Real Estate +1'25.115

Pořadí MS po dvou závodech: 1. Brad Binder 36, 2. Niccolò Antonelli 31, 3. Jorge Navarro 29, 4. Khairul Idham Pawi 25, 5. Francesco Bagnaia 16... 8. Jakub Kornfeil 13

autor Moto3: Michal Štěpanovský

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
4. 4. 2016 12:09
Re: Proč?
Ducati jako stroje asi konkurenci moc nemají ... Ale je potřeba lepších jezdců. Minimálně na rychlosti to bylo krásně vidět. Jak se dostalo na rovinku, tak Rossimu krásně ujeli ...

Problém, ale je že Ianone je naprostej kret* , kterej zničil závod jak sobě, tak Dovimu, kterej jel stabilně velmi slušně a pro Ducati mohla bejt dvojitá bedna hodně slušnej úspěch.
Avatar - MarTin1
4. 4. 2016 12:02
Re: Proč?
Hlavní problém je "mozek" pana A.I...... Minulej rok manévr na Phillip Islandu, závod v Kataru, kde málem taky sundal Dovizioza a tímhle to korunoval dement.....začíná mi to dost připomínat nebožtíka Simonceliho. Já bych ho regulérně nechal v Austinu sedět a nasadil Caseyho na ten závod.... jako menší trest... stejně už A.I o titulu nemůže přemýšlet, má dvě 0.

Jo a aby mě někdo nenapadl......... jezdím na Ducati >:D
4. 4. 2016 08:31
Re: Proč?
;-) souhlas :yes:
Avatar - Bambejs
4. 4. 2016 00:28
Proč?
Milé auto.cz,
proč vůbec "report" z MotoGP na vašich stránkách děláte? Tři odstavce skoupých na zajímavé momenty a příspěvek ke třídě MotoGP " bitva tří Italů skončila pádem obou továrních pilotů Ducati těsně před cílovou páskou." ukazuje na to, že jste závod buď neviděli nebo nemáte k motorkám žádný vztah(či nemáte z nějakého důvodu rádi Ducati, možná proto, že jsou to nejlepší motorky na světě a vy si to pořád nedokážete připustit). Ta šílenost co se stala(jsem velkým fanouškem 29 Andrey Ianoneho btw, nechtěl bych ale být po závodě v paddocku Ducati :-) ), si zaslouží opravdu více rozvést než ta ubohost co jste napsali vy. Zoufalé