Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Katalánska 2016: Bitva velikánů pro Valentina Rossiho

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Sedmým podnikem letošního MS silničních motocyklů byla GP Katalánska v Montmeló u Barcelony.

Klání patřilo v jednotlivých třídách Valentinovi Rossimu (MotoGP), Johannu Zarcovi (Moto2) a Bradu Binderovi (Moto3). SAG Team, jehož jezdec Luis Salom ve druhém pátečním tréninku zahynul, se nakonec Velké ceny nezúčastnil, Salomův parťák Jesko Raffin na start závodu třídy Moto2 nenastoupil. Mnozí jezdci už včera nalepili na své stroje samolepky „Mexicano39" s přezdívkou a startovním číslem, aby uctili Luisovu památku. Šampaňské na stupních vítězů dnes zůstalo zavřené...

MotoGP

Ranní zahřívací trénink královské kubatury ovládl Valentino Rossi. Poleman Márquez neodolal Jorgemu Lorenzovi, který svou yamahu vedl do první zatáčky na čele. Za ním se seřadily obě tovární hondy v barvách Repsolu. Rossi se rychle prokousal na čtvrté místo před Viñalese (Suzuki) a dva červenobílé stroje z Itálie. Valentinovi čtyřka nestačila a Pedrosa měl co dělat i s modrou suzuki. Rossi za jásotu tribun pokořil Marca a „dostal chuť“ na týmového kolegu. Ani Lorenzo mu neodolal a brzy ztratil také druhou příčku. Přibližoval se mu navíc Pedrosa... Jorgemu yamaha rozhodně dnes nejela tak, jak by si určitě přál.

Bradley Smith odstoupil pro poruchu převodovky. Zraky se ale upíraly k vedoucím příčkám, Márquez se držel Rossiho jako klíště. Lorenzo se propadl na pětku. Jenže při útoku jej doslova sundal Andrea Iannone. Jorge už naklápěl stroj do zatáčky a Andrea pod něj strčil přední kolo. Došlo k nevyhnutelné kolizi... Pro technické problémy odstoupil Aleix Espargaró, Yonny Hernández po návštěvě boxů pokračoval dál.

Konečně došlo k souboji Rossiho a Márqueze, do konce závodu chybělo necelých 5 kol. Oba si několikrát vyměnili pořadí, ale rozhodlo se překvapivě brzy. Marc si v předposledním okruhu jednu ze zatáček projel trochu více zeširoka a Valeho náskok už do cíle nedohnal. I mistři dělají chyby. Díky Lorenzově nezaviněnému výpadku se ale vyhoupl zpět do čela celkové klasifikace. Rossi mu v uzavřeném parkovišti sportovně podal ruku. Hezké gesto...

VC Katalánska MotoGP 2016 – Pořadí v cíli
1. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 44:37,589 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +2,652 s
3. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +6,313 s
4. Maverick Viñales Suzuki Team Suzuki Ecstar +24,388 s
5. Pol Espargaró Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +29,546 s
6. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +36,244 s
7. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +41,464 s
8. Alvaro Bautista Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +42,975 s
9. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Yakhnich +45,337 s
10. Héctor Barberá Ducati Avintia Racing +46,669 s

Pořadí MS po sedmi závodech: 1. Marc Márquez 125, 2. Jorge Lorenzo 115, 3. Valentino Rossi 103, 4. Dani Pedrosa 82, 5. Maverick Viñales 72...

Moto2

Vítězem obrovsky vyrovnaného warm upu prostřední třídy šestistovek s motory Honda se stal Nakagami před Morbidellim, Rinsem a Zarcem, všichni se vešli do jedné desetiny sekundy! Po zhasnutí červených světel se v čele objevil Švýcar Lüthi, Álex Rins s francouzským obhájcem titulu bojoval o dvojku. Ale na konci prvního kola byl už v čele. Sam Lowes začínal na konci první desítky a spadl Xavier Siméon. Po kolizi s Baldassarrim havaroval rovněž Simone Corsi.

Rins, Zarco a Lüthi se brzy odpoutali od skupiny vedené Álexem Márquezem, mistrem světa Moto3 2014 a mladším bratrem Marca. Tomu se v Moto2 zatím nedaří tak jako ve slabší kubatuře. Za ním jel Syahrin, už šestý Sam Lowes ztrácel. Danny Kent, loňský šampion Moto3, své snažení vzdal a zajel do boxů kvůli nefunkčním brzdám. Pole se roztáhlo, jen první dvojice se držela pohromadě. Ze špičky upadl mladší Márquez a vzápětí jej následovali Wilairot, Marini a Aegerter.

Takaaki Nakagami se vypořádal se Syahrinem a začal stíhat třetího Lüthiho. Zbývalo sedm kol do konce, když Zarco úspěšně zaútočil na Rinse. Vzápětí se měnilo pořadí i za nimi, když Japonec zdolal Švýcara. Ani Syahrin ale ještě nebyl úplně ze hry. Vpředu už ale nebylo co řešit, Johann ujel Álexovi dostatečně daleko na to, aby čelo kontroloval. Výborný Syahrin se pral o čtvrté místo s Lüthim a nakonec byl úspěšnější.

VC Katalánska Moto2 2016 – Pořadí v cíli
1. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport 42:31,347 min
2. Álex Rins Kalex Paginas Amarillas HP 40 +4,180 s
3. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +9,313 s
4. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +10,777 s
5. Thomas Lüthi Kalex Garage Plus Interwetten +10,961 s
6. Sam Lowes Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +13,000 s
7. Jonas Folger Kalex Dynavolt Intact GP +17,046 s
8. Miguel Oliveira Kalex Leopard Racing +20,637 s
9. Axel Pons Kalex AGR Team +20,646 s
10. Marcel Schrötter Kalex AGR Team +23,163 s

Pořadí MS po sedmi závodech: 1. Álex Rins 116, 2. Sam Lowes 108, 3. Johann Zarco 106, 4. Thomas Lüthi 93, 5. Hafizh Syahrin 60...

Moto3

V dnešním zahřívacím tréninku se nejlépe dařilo Jorgemu Navarrovi. Nejlépe se ovšem start vydařil Bradu Binderovi, za něj se pověsil Enea Bastianini. Spadl Valtulini a vzal s sebou Alexise Masboua, kterého ošetřovali zdravotníci. Stefano Valtulini pokračoval, stejně jako Adam Norrodin, který havaroval o chvíli později. S asfaltem se potkala i Maria Herrera a kolidovali Jules Danilo s Hirokim Onem. Mezitím se dostal do čela Pawi. To jelo zatím pohromadě, překvapil Argentinec Rodrigo, který se pohyboval taktéž vpředu. Je ovšem „domácí“, protože žije v Barceloně. Na Aróna Caneta jsme si již rychle zvykli.

Pády pokračovaly, v dalším se octli Francesco Bagnaia s Juanfranem Guevarou, Andrea Migno jel po kontaktu s tratí dál. Vedoucí Jorge Navarro se lehce odpoutal, ale vzápětí udělal chybu, v jedné ze zatáček byl příliš dlouhý. Taktovku převzal Romano Fenati, na čele jela skupina osmi jezdců a odehrávaly se klasické souboje v každé zatáčce. O tom Moto3 jsou. K zemi se odporoučel „divočák“ Albert Arenas, ale ani on není žádné „béčko“. Bohužel totéž potkalo i Antonelliho ve „formulové“ šikaně a záhy i Jorgeho Martina a Andreu Locatelliho.

Rozdá si to o vítězství pětice Bastianini – Fenati – Binder – Rodrigo – Navarro? Binder se málem potkal s Rodrigem, který si zkrátil trať, záhy ovšem spadl, stejně jako Pawi, úspěchu se tak ani jeden z nich nedočká. Navarro zatroubil k útoku a ostatním ujel, na první vítězství v kariéře mu drobný náskok už stačil. Druhý skončil Brad Binder a třetí Enea Bastianini, na Fenatiho pódium nezbylo. S malou ztrátou dorazili do cíle Bulega a Canet, Jakub Kornfeil přijel pod šachovnicovou vlajku desátý.

VC Katalánska Moto3 2016 – Pořadí v cíli
1. Jorge Navarro Honda Estrella Galicia 0,0 42:18,228 min
2. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +0,564 s
3. Enea Bastianini Honda Gresini Racing Moto3 +0,817 s
4. Romano Fenati KTM Sky Racing Team VR46 +0,925 s
5. Nicolo Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +1,531 s
6. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +1,581 s
7. Fabio Quartararo KTM Leopard Racing +13,605 s
8. Joan Mir KTM Leopard Racing +13,672 s
9. Fabio di Giannantonio Honda Gresini Racing Moto3 +13,753 s
10. Jakub Kornfeil Honda Drive M7 SIC Racing Team +14,814 s
DNF Karel Hanika Mahindra Platinum Bay Real Estate neklasifikován

Pořadí MS po sedmi závodech: 1. Brad Binder 147, 2. Jorge Navarro 103, 3. Romano Fenati 80, 4 Nicolò Bulega 66, 5. Francesco Bagnaia 54... 9. Jakub Kornfeil 42

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
5. 6. 2016 15:34
The nesmrtelný král Vale.
Ano bylo vidět kdo je králem MotoGP. Trochu mi to připomínalo doby před 10ti lety a více, kde si Rossi tak jako dnes "hrál" se soupeři. Pěkně zezadu všechny postupně předjel a byl to super závod pro něj i diváky. Nepíšu to poprvé: Pokud Lorenzo nejede stylem start cíl na prvním místě, je poloviční. Ianonne?Stopku minimálně na jeden závod a bunus psychiatra k tomu.
P.S.: Stejně jako na závod se těším na závěrečnou anglickou italštinu. To nemá chybu. Vale :yes: (snad budeš jezdit aspoň do 40)
Avatar - maxi!
5. 6. 2016 15:32
Doctor
Starec vo forme! :yes:
5. 6. 2016 13:30
slabe
:no: se nedivim,ze je clanek bez autora..