Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Španělska 2021: Jack Miller vyhrál v MotoGP po pěti letech

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

V andaluském Jerezu se v MotoGP radoval dojatý Jack Miller a Ducati, která získala dvojitý triumf. Moto2 vyhrál suverénně Fabio di Giannantonio, v Moto3 navzdory pádu tří jezdců v poslední zatáčce zvítězil Pedro Acosta.

Nejvyšší liga motocyklových silničních závodů pokračovala čtvrtým kláním, druhým v Evropě a také na Pyrenejském poloostrově. Diváci přístup na závodiště neměli, nicméně je dobře, že se sezóna rozjela a nečeká se na jednotlivé podniky jako v loňském roce. Circuito de Jerez – Ángel Nieto, na kterém se tradičně konala GP Španělska, byl dokončen v závěru roku 1985. Trať vybudoval italský architekt Alessandro Rocci. Měří 4423 m a má 13 zatáček, pět levých a osm pravých.

MotoGP

V zahřívacím tréninku upadl Pol Espargaró. Bez újmy na zdraví, ale nadšený zrovna nebyl. Sklouzli se i Iker Lecuona a Takaaki Nakagami. Ve velké rychlosti opět havaroval Marc Márquez. Vítězem se stal Johann Zarco před Maverickem Viñalesem..

Stáj Tech 3 Hervého Poncharala prodloužila smlouvu s KTM do roku 2026. Od rakouského výrobce dostane tovární stroje. 25 kol, tedy přes 110 kilometrů. Tolik čekalo v Jerezu jezdce nejprestižnější kubatury.

Pro Álexe Márqueze však závod skončil velmi brzy, navíc si držel klíční kost. Záhy spadl Brad Binder. Dopředu ovšem vystřelila trojice Jack Miller – Franco Morbidelli – Francesco Bagnaia. Álex Rins možná o něco déle podržel páčku přední brzdy a letěl. „Pecco“ neodolal Quartararovi a dostal ho i Aleix Espargaró.

V poslední zatáčce 4, kola Quartararo vybrzdil Millera a ocitl se ve vedení. Binder s Rinsem neměli stroje poškozené, takže pokračovali v závodě, byť s obrovskou ztrátou. Jihoafričanovi ale jeden pád nestačil a po dalším definitivně své snažení vzdal. Bagnaia se vrátil na čtvrtou příčku a vyšlápl si dokonce na Morbidelliho. S asfaltem se potkal Enea Bastianini, ale motorku zvedl a jel dál.

V 15. kole „Pecco“ přelstil Franca a Quartararo ztratil náskok 1,5 sekundy během necelých dvou okruhů. V tu chvíli jezdil takřka nejpomaleji ze všech. Jack Miller bez problémů převzal vedení. A bývalý lídr se propadal do hloubi pole. Snažil se bojovat, ale nešlo to. Získá Ducati dvojitý triumf? Nebo bude Franco Morbidelli proti? Bagnaiu sice dojel, ale nezaútočil a začal ztrácet.

Tovární tým s červenými stroji to dokázal a Jack Miller si dojel poprvé od Dutch TT 2016 pro vítězství v MotoGP. Na stupních vítěz jej doplnil nový lídr průběžného pořadí Bagnaia a Říman Morbidelli. Quartarara zastavily obrovské bolesti levé ruky, po dojezdu řídil yamahu jen pravou a výrazy v jeho tváři pod přilbou nevěstily nic dobrého. Skvělé čtvrté místo patří Takaakimu Nakagamimu.

Franco Morbidelli po závodě řekl: „Jednoduše - cítím se jako vítěz, jel jsem více než na hraně.“ Stříbrný Bagnaia: „Měl jsem strach z výdrže zadní pneumatiky, tak jsem začínal opatrně. Pak mi odcházela ta přední, takže už jsem Jacka nedohnal.“ Dojatý vítěz Jack Miller se neubránil slzám: „Soustředil jsem se během víkendu o závodní simulaci. Pak jsem dnes viděl, jak Fabio Quartararo odpadá...“

VC Španělska MotoGP 2021 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Jack Miller Ducati Ducati Lenovo Team 41:05,602 min
2. Francesco Bagnaia Ducati Ducati Lenovo Team +1,912 s
3. Franco Morbidelli Yamaha Petronas Yamaha SRT +2,516 s
4. Takaaki Nakagami Honda LCR Honda Idemitsu +3,206 s
5. Joan Mir Suzuki Team Suzuki Ecstar +4,256 s
6. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +5,164 s
7. Maverick Viñales Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP +5,651 s
8. Johann Zarco Ducati Pramac Racing +7,361 s
9. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +10,494 s
10. Pol Espargaró Honda Repsol Honda Team +11,776 s

Pořadí MS jezdců po čtyřech závodech: 1. Francesco Bagnaia 66, 2. Fabio Quartararo 64, 3. Maverick Viñales 50, 4. Joan Mir 49, 5. Johann Zarco 48...

Moto2

Dopolední warm up, který ovládl Fabio di Giannantonio, musel být přerušen po havárii Celestina Viettiho. Jezdci se naštěstí nic nestalo, ale motorka předvedla pár divokých salt a musely být opraveny bariéry. Jake Dixon po své havárii zamířil do zdravotního střediska. Mírně naštvaný byl po svém výletu do štěrku i Lorenzo Baldassarri, byť ten k lékařům nemusel.

Dixon na startu závodu na 23 kol chyběl, otřes mozku mu v účasti zabránil. Nejlépe odjel di Giannantonio, naopak Marco Bezzecchi po chybě odcouval na sedmou příčku, ale pak se zase vzmohl. Za „Diggiou“ jeli Remy Gardner a oba Fernándezové, hlavně Augusto se po loňské neslané nemastné sezóně znovu chytil. Bohužel mu to ale dlouho nevydrželo... Svezl se s ním i Nicolò Bulega, který jel ale vzadu, potkali se až v kačírku. V 5. okruhu spadl Somkiat Chantra a držel se za ruku. Následoval jej Héctor Garzó, tomu uletělo přední kolo a šel k zemi.

Di Giannantonio ujížděl, za ním se prala čtveřice Raúl Fernández – Gardner – Bezzecchi – Lowes. Ve 13. kole se potloukl Albert Arenas. Simone Corsi si naštěstí zranění zápěstí neobnovil, ale kdyby ho MV v saltech dohonila, mohlo to dopadnout mnohem hůř. A chybělo málo... Marco Bezzecchi byl při chuti, čekal na Fernándezovu chybu, ta přišla a prosmýkl se před něj. Okamžitě mu začal ujíždět. Raúl ale profitoval z chybek Gardnerových i Lowesových.

Jenže v předposledním okruhu byl zase příliš dlouhý on a Lowes a Gardner chytli šanci za pačesy. Evidentně mu odcházely gumy a špatně se mu brzdila, motorka se vlnila a další boj o bronz vzdal. Cameron Beaubier se pohyboval na rozhraní první desítky, ale těsně před koncem spadl. Už nebylo co řešit, Fabio di Giannantonio vyhrál stylem start-cíl nejen pro sebe, ale hlavně pro Gresiniho tým. Lowes už druhého Bezzecchiho nedojel. Celkovou klasifikaci vede Remy Gardner.

Sam Lowes v cíli řekl: „První polovičku závodu jsem se necítil dobře, po pádu v Portugalsku jsem byl nervózní, potřebuju body. Když jsem se dostal na páté místo a nikdo za mnou, přišel klid. Druhá půlka už byla lepší...“ Bezzecchi: „Pokazil jsem start a musel dotahovat. Totálně jsem zničil přední pneumatiku předjížděním. Tenhle závod jsem potřeboval, myslím, že mě to nakopne.“ Vítěz pravil: „Jel jsem rychle, i když ne na limitu. Poslední kola jsem se pod helmou smál, proměnil jsem formu v první vítězství v Moto2.“

VC Španělska Moto2 2021 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Fabio di Giannantonio Kalex Federal Oil Gresini Moto2 39:07,396 min
2. Marco Bezzecchi Kalex Sky Racing Team VR46 +1,722 s
3. Sam Lowes Kalex Elf Marc VDS Racing Team +2,229 s
4. Remy Gardner Kalex Red Bull KTM Ajo +3,019 s
5. Raúl Fernández Kalex Red Bull KTM Ajo +8,571 s
6. Xavi Vierge Kalex Petronas Sprinta Racing +12,181 s
7. Ai Ogura Kalex Idemitsu Honda Team Asia +12,313 s
8. Joe Roberts Kalex Italtrans Racing Team +12,523 s
9. Arón Canet Boscoscuro Inde Aspar Team +14,407 s
10. Marcel Schrötter Kalex Liqui Moly Intact GP +17,152 s

Pořadí MS jezdců po čtyřech závodech: 1. Remy Gardner 69, 2. Sam Lowes 66, 3. Raúl Fernández 63, 4. Marco Bezzecchi 56, 5. Fabio di Giannantonio 52...

Moto3

Adrián Fernández si musel v závodě odjet celkem tři dlouhá kola za prohřešky v portugalské GP i dosavadním průběhu té španělské. Pomalá jízda a vyčkávání na soupeře se trestá... Jeremy Alcoba obdržel kola dvě, Ryusei Yamanaka, Dennis Foggia, Lorenzo Fellon a Riccardo Rossi pak shodně jedno. Všichni za včerejší první kvalifikaci. Ranní zahřívací trénink zvládl nejlépe Carlos Tatay.

Jezdci vyrazili na 22 kol v jedenáct dopoledne. Hned v úvodu se odporoučel k zemi John McPhee. Potkal ho celkem divoký highsider, zůstal na trati a jen zázrakem ho nikdo netrefil. Před sezónou byl pasován na jednoho z kandidátů na titul, zatím nemá ale ani bod, i když ve dvou prvních případech ne vlastní vinou. Zatímco Pedro Acosta se prokousával dopředu, náš Filip Salač se propadl až do třetí desítky. Tón udávali Gabriel Rodrigo, Tatsuki Suzuki, Darryn Binder a Andrea Migno. Bojovalo se o každý centimetr, jak bývá v této třídě zvykem.

V pátém kole havaroval Rodrigo z prvního místa. Motorka mu podklouzla v zatáčce a vykopla ho. Dopadl na záda, takže se mu okamžitě aktivoval airbag. Musel ale na prohlídku. Do čela se vyhoupl Deniz Öncü před Acostou. Suzuki se propadl po chybě, ale ty nejsou ničím neobvyklým ani u špičky. Od počátku závodu se vpředu držel i Romano Fenati. Salač se postupně dotáhl těsně za body, ale pak ztratil. V polovině klání to vypadalo na Red Bull Cup, skvěle jel také Jaume Masiá. 13. okruh se stal konečnou pro vítěze kvalifikace Suzukiho, upadl na přední kolo.

Z první sedmičlenné grupy byly čtyři motorky v barvách Red Bullu, byť stroje Tech 3 a Aja se od sebe v detailech liší (jiný dodavatel maziv, odlišné spodky kapotáží). Bez šance ovšem nebyl ani Fenati. Tatay se pokoušel dojet první skupinu, ale dostal long lap. Stejný trest za nedodržování traťových limitů obdržel i Sergio García. Migno málem vystoupil z motorky, incident ustál, bohužel se propadl za desítku. Foggiovo trápení skončilo tři kola před šachovnicí.

Pedro Acosta dostal lehký highsider, na což doplatil Fenati, oba se ale dotáhli zpět. K největšímu dramatu došlo v závěrečné zatáčce. Bindera a Masiu sundal dnes výborný, ale až příliš agresivní Öncü. Vyhrál... Pedro Acosta! Fenati projel cílem druhý a třetí místo urval Jeremy Alcoba. Salač se v cíli vyhoupl na třinácku, pochopitelně mu pomohl onen hromadný pád. Nakonec ještě příčku získal, Yuki Kunii si nestihl odbýt long lap a byl penalizován.

Jeremy Alcoba v cíli řekl: „Jsem stoprocentně spokojen. Cítil jsem se rychlý, i když jsem měl dva tresty.“ Romano Fenati prohlásil svou ne úplně dokonalou angličtinou zhruba toto: „Na startu jsem ztratil, necítil jsem se dobře, ostatní mi ujeli, ale na konci jsem byl velmi rychlý. Vím, že se v poslední zatáčce vždycky něco stane, ale tentokrát jsem měl štěstí a nikdo mě nesundal. Můžu slavit!“ A vítěz Acosta?: „Aki Ajo mi řekl: Pokus se vyhrát, když to nepůjde, dojeď na body.“ Před Antonellim má v celkovém pořadí náskok 51 bodů...

VC Španělska Moto3 2021 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Pedro Acosta KTM Red Bull KTM Ajo 39:22,266 min
2. Romano Fenati Husqvarna Sterilgarda Max Racing Team +0,417 s
3. Jeremy Alcoba Honda Indonesian Racing Gresini Moto3 +0,527 s
4. Andrea Migno Honda Rivacold Snipers Team +0,548 s
5. Ayumu Sasaki KTM Red Bull KTM Tech 3 +0,971 s
6. Carlos Tatay KTM Avintia Esponsorama Moto3 +0,997 s
7. Jason Dupasquier KTM CarXpert PrüstelGP +1,043 s
8. Niccolò Antonelli KTM Avintia Esponsorama Moto3 +1,144 s
9. Xavier Artigas Honda Leopard Racing +1,383 s
10. Ryusei Yamanaka KTM CarXpert PrüstelGP +1,596 s
12. Filip Salač Honda Rivacold Snipers Team +4,389 s

Pořadí MS jezdců po čtyřech závodech: 1. Pedro Acosta 95, 2. Niccolò Antonelli 44. 3. Andrea Migno 42, 4. Romano Fenati 40, 5. Jaume Masiá 39... 18. Filip Salač 10...

Zdroje: MotoGP Twitter, MotoGP.com, iSport.cz, Nova Sport

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme