Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MotoGP v Brně 2015: Co čekat od kvalifikace?

Michal Štěpanovský
Diskuze (3)
Všechny zkoušky jsou u konce a jde se do nekompromisního boje. V Brně skončily třetí tréninky ve všech třídách a půl hodiny po poledni začal kvalifikační boj o nejlepší postavení na startu pro nedělní závody.

Moto3: Nejlepší jsou daleko

Všichni čeští jezdci se ve svých výkonech zlepšili, ale o výrazném posunutí startovním polem vpřed se bohužel zatím mluvit nedá.

Nejvýraznější pokrok udělal Jakub Kornfeil (Drive M7 SIC/KTM), který stáhl ze svého včerejšího maxima více než sekundu. Jeho osmnáctý čas by však stačil jenom na šestou startovní řadu. „Předpověď zatím hlásí vysoké teploty a v takových podmínkách bude asfalt hodně klouzat,“ předpovídá Kornfeil.

Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo/KTM) se zlepšuje každý trénink po třech desetinách sekundy, ale aktuální pětadvacáté místo by znamenalo až devátou startovní řadu. „Reálně se na umístění na stupních vítězů, nebo první šestku, dá pomýšlet ještě z páté řady,“ míní Hanika.

Výsledkovou listinu třídy Moto3 uzavírá na 36. místě Kevin Hanusch (Team Hanusch/Honda), který startuje v Brně na divokou kartu se starší hondou. Jedenadvacetiletý pilot se narodil v Norimberku, ale má české i německé občanství. „Motor už má za sebou docela dost kilometrů, ale určitě je lepší než ten, který jsem měl koncem června v Assenu. Doufám, že všechno dopadne dobře,“ prohlásil Hanusch.

MotoGP: Žádné injekce

V královské kubatuře MotoGP se z poslední příčky odpoutal Karel Abraham (AB Motoracing/Honda), který si polepšil o více než dvě sekundy. Dostal se pod slibovaných 1:59 minuty, ale… „Noha mě bolí mnohem více než včera, bez berlí nemůžu ani stát. Nechci používat žádné injekce. Nemám tam měkké tkáně a píchat do kloubu by bylo nebezpečné. Riskoval bych tím možnou infekci,“ vysvětluje český jezdec, který se na závodní okruh vrací po dvou měsících.

Tréninkové výsledky Čechů
Jezdec1. trénink2. trénink3. trénink
Kornfeil2:10,2562:10,1602:09,039
Hanika2:09,9272:09,6222:09,331
Hanusch2:14,0912:14,5362:13,107
Abraham2:01,1812:01,2611:58,947

Ministryně řekne více

V Brně se jede závod mistrovství světa po 50. a samozřejmě se řeší budoucnost závodu. Brněnským zastupitelstvem prošel o jediný hlas návrh na vytvoření neziskového spolku, který by v dalších letech organizoval podnik světového šampionátu. Pořadatelé však stále dluží promotérovi (španělská společnost Dorna) v přepočtu 110 milionů korun za takzvaný zalistovací poplatek (zápis do kalendáře). Zatím však nebylo řečeno, kdo tuto částku uhradí, jinak Brno o závod přijde.

Podle informací, které máme k dispozici, navštíví zítra závod ministryně školství Kateřina Valachová a má jednat s Carmelo Ezpeletou, který šéfuje Dorně. V deset hodin dopoledne by měla předstoupit před novináře. Co se tedy dozvíme?

Michal Štěpanovský
Diskuze (3)
15. 8. 2015 17:24
změna?
Pana Abrahámá staršího, ani mladšího osobně neznám tak nebudu soudit. Jen podle výsledků...ze začátku kariéry to nebylo špatný, i začátky v Moto GP byly celkem slušný, ale časem se propadá dolů a dolů, až je čas na změnu. prostě by měli uznat, že finančně, ani talentem na současnou Moto GP nemají. Nebyli by první. Je mnoho o hodně lepších jezdců co vycouvali z Moto GP a brázdí, nebo brázdili jiné moto kategorie. Ostuda to není. Chce to jen odvahu a soudnost.
Avatar - Pekelná Micinka
15. 8. 2015 15:10
Nevím, co čekat
...od kvalifikace, ale vím, co od závodu. Kájá nám zase spadne nebo nedojede pro poruchu.
15. 8. 2015 14:47
Píárko starýho abraháma
Fakticky oceňuji píár schopnosti starýho abraháma. Pokaždé, když jsem v Brně vidím toho jeho synka na každým rohu. Ještě kdysi jak začínal měl dokonce nějakou autogramiádu ve vaňkovce a všude byli ty jeho podobizny. Všude poházený nějaký noviny s články o něm a plakáty s jeho xichtem. Říkal jsem si tehdá ... tak asi máme nějakou hvězdu o který jsem nevěděl. Doma jsem se podíval na internet a zjistil jsem odkud vítr vane ... tohle už fakt nemá se sportem nic společnýho ... :no:

tudíž mě různý články o něm v případě blížícího se GP vůbec nepřekvapují. Zase jeho xicht, plakáty, autogramy, výstavy a pak bude z posledního místa v tréninku vyjíždět do druhé zatáčky kde hodí tlamu a bude o tom mluvit v médiích další půl rok než se dá dokupy.