Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Musk zvažuje výstavbu super-bezpečných podzemních silnic, ovšem pouze pro elektromobily

Ondřej Mára
Diskuze (42)

Elon Musk se na svém Twitteru pochlubil plány na další projekt, který by měl ulevit dopravě ve městech.

Známý vizionář a podnikatel na svém Twitteru zveřejnil anketu, ve které mohli lidé hlasovat, zda si přejí „super bezpečné, zemětřesení odolné tunely pod městem, které by vyřešily dopravní zácpy.“ Hlasující pak mohli volit mezi možnostmi „Rozhodně“, „Možná“ nebo „Ne, mám rád dopravní zácpy.“

Anketa byla zveřejněna 28. prosince a před jejím uzavřením v ní hlasovalo celkem 1.458.548 lidí, z nichž 66 % volilo „Rozhodně.“ Dalších 18 % lidí zvolilo možnost „Možná“ a jen 16 % lidí preferuje dopravní zácpy.

Samotný Musk pak pod výsledek ankety přidal komentář, ve kterém své plány dále upřesňuje: „Tyto tunely by byly určeny pouze pro vozy s nulovými emisemi – žádné toxické výpary, to je klíčové. Skutečně, pouze podzemní silnice, ale omezena pouze pro elektromobily (od všech automobilek).

Současně však nezapomněl zmínit, že tento projekt nemá nahrazovat jiná řešení. Má je pouze doplňovat. Musk tak zřejmě připomněl například projekt „Loop“ jeho společnosti Boring Company, která chce pod velkými městy vybudovat tunely se speciální dráhou, po které by se měli na speciálních platformách pohybovat lidé i automobily.

Právě „Loop“ přitom společnost Boring Comapny realizuje v Las Vegas, kde buduje tunelové spojení mezi Las Vegas Convention Center a ústředím Boring Company. Projekt, který se skládá ze dvou cca 1 míli (cca 1.6 km) dlouhých tunelů by měl být dokončen v roce 2020. Těmito tunely pak budou přepravováni cestující v autonomních vozech, které budou dosahovat rychlosti až 250 km/h.

Zda se Musk rozhodne realizovat i projekt podzemních silnic, a jak budou vlastně vypadat, zůstává ve hvězdách. Podle Muskova popisu se však nezdá, že by měl projekt nějak výrazně přispět ke zlepšení dopravy. Elektromobily jsou pro většinu populace stále drahé a jejich ceny zatím klesají jen někde. Realizace podobného projektu však jistě potrvá řadu let a tak zůstává otázkou, jak se změní situace na silnicích.

Ondřej Mára
Diskuze (42)

Doporučujeme

1. 1. 2020 18:02
Re: Genialni myslenka...
Vidis, ja zase ani necetl clanek :-)
1. 1. 2020 18:00
Re: Tunel
To Karel Zbastl:
Obavam se, ze v LA to o levne hromadne doprave urcite nebude.

Stejne tak tam neplati argument o nedostatku parkovacich mist.

Bavi me zdejsi rozumy, vychazejici ze zdejsich pomeru. Ktere ale muzou byt v jine casti sveta uplne mimo.
1. 1. 2020 15:57
Re: A Pan Pakosta s nickem "elektrikář"
Potom ani nechcem vidieť, ako reaguješ, keď sa cítiš dotčený.
1. 1. 2020 13:51
Re: Hmm
Jenže obyčejní lidé jsou stále stejní. Ve škole pozor nedávají, a matematika, fyzika a ekonomika je jejich nepřítel. A chytráci jako Musk na tyto nešťastníky čekají a pak je na problém rychle zaděláno.

I když Musk kdysi dávno, když jsem znal Muska jen skrze PayPal a Teslu a on produkoval Teslu S, tak jsem ho považoval za excentrického miliardáře a jeho Teslu S za takový první zajímavý krok k elektromobilitě. Pak jsem ale zjistil věci kolem SolarCity, SpaceX a BoringCompany a Musk se začal cpát všude, kde šly najít na zemi státní peníze. A dnes to není jiné. Nad jeho tweety, kde slibuje hory doly, zázraky na počkání a nemožné do tří dnů, pronáší občas takové perly, že by jeden plakal, raději tedy mlčím.

Zde zajímavé zamyšlení nad Muskovým aktuálním "nápadem" jménem StarLink:
http://tmfassociates.com/…-constellations/
31. 12. 2019 15:19
Re: Tunel
Neopakuješ sa už trochu. Nejak ti dochádzajú "argumenty".