Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Muž koupil Mustang z roku 1968. Uvnitř našel sklenici s popelem bývalého majitele

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Když kupujete staré auto, které se roky nepohnulo z místa, je možné, že v interiéru narazíte na nějaké překvapení.

Co ale uvnitř Fordu Mustang z roku 1968 našel Američan Zach Taylor, je skutečně neobvyklé. Na místě spolujezdce totiž objevil sklenici s popelem bývalého majitele. A opravdu sklenici, tahle nádoba s nápisem James na víčku má k urně docela daleko.

Taylor je automobilový fanatik, takže když jednoho letního dne v roce 2017 objevil v inzerci Ford Mustang Fastback z roku 1968, který kdosi prodával v Severní Karolíně, rozhodl se, že vůz stojí za prohlídku.

Na místě pak našel chlapíka jménem Bruce, který o sobě tvrdil, že se přátelil s původním majitelem Mustangu. Jak už asi tušíte, předchozí vlastník se jmenoval James. Když James zemřel, jeho rodina auto prodala právě Brucovi.

Na papíře Mustang vypadal opravdu dobře, jde totiž o model s 6,4litrovým osmiválcem a čtyřstupňovou manuální převodovkou. V tomto případě navíc fastback dostal speciální příplatkový lak. Z něj se toho však příliš nedochovalo, čas se navíc podepsal i na stavu karoserie, kterou napadla koroze.

Největší překvapení ale čekalo uvnitř. Na sedadle spolujezdce totiž ležela už zmíněná nádoba. Když se Taylor zeptal Bruce, co to je, dostal jednoduchou odpověď: " To je James!"

Zájemce se nakonec po prohlídce rozhodl vůz nekoupit. Jenže v následujících měsících se leccos změnilo, Bruce například Taylorovi pravidelně volal a vyprávěl mu o přátelství s Jamesem. Ale především se oběma loni v listopadu, tedy po více než roce od prvního setkání, povedlo domluvit se na obchodu - Zach Taylor za Mustang zaplatil sedm tisíc dolarů (podle současného kurzu asi 180 tisíc korun).

A ano, auto koupil i s popelem bývalého vlastníka.

Taylor měl původně v plánu vůz renovovat do původní podoby, ale později zjistil, že to nebude možné. Vyčistil tedy zpustošený interiér a Mustang nabídl na prodej. Ozval se mu zájemce z Anglie, který za ikonický pony car a (popel původního majitele) zaplatil 23.300 dolarů (téměř 530 tisíc korun).

A tím se dostáváme do současnosti. Společnost Corner Classics z ostrova Wight, specializující se na renovace veteránů, se totiž před několika dny na sociálních sítích pochlubila fotkou právě tohoto Mustangu a prozradila, že v Kalifornii pro auto sehnala novou karoserii.

Sporťák z roku 1968 tak dostane druhou šanci. A třeba se v něm ještě někdy sveze i James.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme