Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na Islandu udělali z Tatry Phoenix drsný autobus s obřími koly. Má vozit turisty po ledovci

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Nákladní vozy české automobilky Tatra jsou pověstné schopností poradit si i s náročným terénem. Na Islandu ale však schopnosti jednoho exempláře modelu Phoenix posunuli ještě mnohem dál.

Pro společnost Sleipnir Tours tam totiž vznikl jedinečný "tatrabus", který má vozit turisty po ledovci Langjökull, druhém největším ledovci Islandu.

Za stavbou unikátního stroje stojí konstruktér a mechanik Ástvaldur Óskarsson. Ten jako základ využil model Phoenix se čtyřnápravovým podvozkem, s pohonem 8x8 a vznětovým, kapalinou chlazeným, řadovým šestiválcem Paccar MX-13 o objemu 13,0 litru a maximálním výkonu 390 kW. Motor je spřažen s automatickou převodovkou Allison 4700.

Óskarsson tatrovku vybavil speciální autobusovou nástavbou, a protože se počítá s využitím v extrémních podmínkách, kromě jiných úprav přepracoval také podvozek a kola obul do obrovských terénních pneumatik, původně prý určených pro použití v zemědělství, vysokých 170 centimetrů a širokých 85 cm.

Nový "tatrabus" zřejmě doplní ve flotile společnosti Sleipnir Tours podobně koncipované vozidlo, které Óskarsson postavil už dříve. Stroj s délkou 15 metrů vznikl přestavbou staršího hasičského vozu amerického původu, kabina je ovšem z Volva FMX a o pohon se stará vznětový šestiválec Caterpillar o výkonu 633 kW. Pozoruhodné monstrum se i na ledovci dovede rozjet až na 60 km/h.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme