Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na jihu Moravy přibývá řidičů pod vlivem alkoholu i drog

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Ruku v ruce s rostoucím počtem opilých a zdrogovaných řidičů roste v jihomoravském regionu i počet dopravních nehod.

Policie se při kontrolních akcích na jižní Moravě setkává stále častěji s řidiči pod vlivem alkoholu a drog. Loni odhalila v regionu 1013 podnapilých motoristů, což je ve srovnání s rokem 2013 o zhruba 50 řidičů více. Přistihla také 872 motoristů pod vlivem drog, především pervitinu a marihuany, což je meziroční nárůst o bezmála sto procent. Informace uvedl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Boj s těmito řidiči je letos jedním z hlavních cílů dopravní policie na jihu Moravy.

„Důsledněji se na podnapilé a zdrogované řidiče zaměřujeme a máme kvalitnější zařízení na zjištění přítomnosti drog a také alkoholu, což je jeden z hlavních důvodů loňské nepříznivé statistiky," vysvětlil Šváb. Podle něj se stále častěji stává, že hlídka přistihne za volantem řidiče, který před jízdou nejen pil alkohol, ale zároveň užil některou z omamných látek.

Podnapilým nebo zdrogovaným řidičům policisté na místě odebírají řidičské průkazy. Pokud je jejich vůz překážkou na silnici, nechají jej odtáhnout. Za jízdu v podnapilosti hrozí až 50.000 korun pokuty a zákaz řízení aut až na dva roky.

Přísnější postih hrozí řidičům usedajícím za volant pod vlivem drog. Ti jsou po dopadení obvykle obviněni z ohrožení pod vlivem návykové látky, za což hrozí pokuta nebo až rok vězení.

Ze statistik vyplývá, že policie v regionu dopadne denně průměrně pět opilých či zdrogovaných řidičů. Vývoj nehodovosti je přitom na jižní Moravě nepříznivý. Loni zemřelo na jejich silnicích 66 lidí, což je o 11 více než v roce 2013. Vzrostl i celkový počet nehod, loni jich bylo 6950, o 249 více než v předminulém roce.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
3. 2. 2015 10:56
Re: Mám
Tohle vysvětlení chápu. Jenomže to vysvětluje jenom, proč jich víc chytili.
Ale nesedí mi do toho to zvýšení nehodovosti.
Avatar - praděda7
2. 2. 2015 15:06
Re: Opilých řidičů?
Přesně tak! Jen bych ještě dodal, že za ministra Řebíčka vzešel z jeho kanceláře návrh na max. pov. rychlost 160km/h na některých úsecích dálniční sitě. Určitě by dávalo smysl to zavést alespoň na zkušební dobu (cca 2 roky) a pak dopad této novinky vyhodnotit. Nebylo by to nic proti ničemu. Ale něco takového v naší rovnostářské zemičce? Ani omylem! Sestřelili návrh i s Řebíčkem. ;-\
Avatar - praděda7
2. 2. 2015 14:49
Re: Opilých řidičů?
Pokuta je za co?
Avatar - cerrbion
2. 2. 2015 14:16
Re: Opilých řidičů?
ČR musí být ve všem papežštější než papež, známá věc. Hlavně že se stálé míří na alkohol za volantem a měření rychosti na přehledných usecích, kontrole platnosti lékarniček, nebo dálničních známek 1.2.2015 v 00:01, to je ta pravá bezpečnost. Že alkohol způsobí pouze 5% nehod se už neuvádí. Že nejvíce smrtelných nehod není v kdovíjakých rychlostech se opět neuvádí. Netvrdím, že se alkohol nebo rychost nemá řešit vůbec, ale čistě logicky a v zájmu skutečné bezpečnosti by se mělo řešit primárně to, kde je riziko procentuláně statisticky nejvyšší, ne nejnižší, ale to je složité že, schovat se za buk s radarem nebo náhodně zastavovat a dávat dýchat, tím zdržet i slušné řidiče v zájmu vyššího blaha za potlesku mediálně zpracovaných oveček lačnících po 100% bezpečném životě bez rizik je jednodušší.
Avatar - praděda7
1. 2. 2015 15:00
Opilých řidičů?
0.3-0.5 promile alkoholu v krvi je ve většině států EU v normě. Jedno malé pivko po obědě. V ČR je řidič už opilý... :no: