Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je fascinující BMW řady 3 s V10 na LPG. Existuje jediný kus

Jan Zajíc
Diskuze (0)

V roce 2007 známý německý úpravce AC Schnitzer na frankfurtském autosalonu představil zajímavě upravené BMW řady 3. Teď tohle auto, nesoucí označení AC Schnitzer GP3.10, může být vaše. 

Interesantní je už na pohled: kupé generace E92 dostalo nápadný body kit a zejména neobvyklý lak karoserie, takový velice světle zelený. Proměnil se ovšem také interiér, v němž najdeme kombinaci dvou barev a kůží Nappa a Nubuk.

Nejzajímavější je ovšem pohon. AC Schnitzer totiž pod přední kapotu nacpal pětilitrový desetiválec z tehdejších BMW M5 a M6. Motor dostal nový výfukový systém a přemapovanou řídicí jednotku, maximální výkon se tak posunul na 406 kW a točivý moment na 540 N.m. Standardní M5 nabízela "jen" 373 kW. 

Společně s V10 se do trojkového kupé nastěhovala i sedmistupňová samočinná převodovka SMG.

Ale to stále není všechno. Pozoruhodné totiž je, že německý úpravce motor modifikoval tak, aby mohl kromě benzinu spalovat také LPG. Přestavbou chtěla firma ukázat směr, jakým by se mohly vysokovýkonné vozy ubírat v budoucnosti. Plyn byl i tehdy samozřejmě výrazně levnější, zmiňovala se také menší ekologická zátěž. AC Schnitzer tak 60litrovou nádrž na benzin doplnil ještě o 70litrovou nádrž na LPG.

Kupé dále dostalo nastavitelný podvozek, výkonnější brzdy a 20palcová kola. Sprint z klidu na stovku podle úpravce zabral jen 4,5 sekundy, na 200 km/h se vůz podle měření dokázal dostat za 13,9 vteřiny. Bavorák s V10 na plyn se dokonce podíval také na okruh Nardò, na němž se rozjel až na 318,1 km/h a vytvořil rychlostní rekord pro automobily na LPG.

Nyní tento zajímavý kousek může být váš. Na prodej je v Německu a minimálně na fotografiích vypadá velice zachovale. Jen kola nevyhlížejí jako ta, s nimiž se kupé představilo ve Frankfurtu. Na odometru svítí údaj 37.881 kilometrů a prodejce zmiňuje možné kosmetické nedokonalosti, pohonné ústrojí však podle něj funguje, jak má.

A cena? Ta činí 69.980 eur, což je v přepočtu asi 1,8 milionu korun. V době představení jsme mimochodem na Auto.cz psali o hodnotě 198 tisíc eur, to tehdy bylo 5,5 milionu korun.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme