Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je první Gordon, retro roadster vyrobený v Česku

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Určitě víte, že v České republice se nevyrábějí jen škodovky, ale třeba také Toyoty nebo Peugeoty. Kromě vozů velkých značek však v tuzemsku vznikají i zakázkové automobily.

Jednou z firem, která se věnuje malosériové výrobě, jsou Automobilové závody Gordon (dříve Auto Projekt Centrum). Tahle původně plzeňská společnost začala ve druhé polovině 90. let pod značkou Gordon prodávat vlastní roadster inspirovaný 30. léty minulého století.

Podle výrobce pak model Roadster odkazuje zejména na stroje československé značky Aero, konkrétně modely 30 a 50. Základem každého vozu je hliníkový rám, karoserii tvoří díly z laminátu dílů a výlisků z ocelových plechů.

Obě nápravy mají lichoběžníkové zavěšení kol na dvojicích trojúhelníkových ramen, odpružení nastavitelnými vinutými pružinami, kotoučové brzdy s vnitřním chlazením a drátová kola.

Interiéru pak dominují kůže a dřevo. Výrobce ovšem současně zákazníkům nabízí řadu individuálních úprav.

Právě jeden Gordon Roadster se objevil v nabídce inzertních serverů. Jde dokonce o první vyrobený exemplář z roku 1996, tedy původní tovární prototyp, s nímž Gordon podstoupil českou a evropskou homologaci. Podle inzerátu je k autu, údajně jednomu z 19 postavených, bohatá dokumentace.

O pohon 1010 kilogramů vážícího retro roadsteru s pohonem zadních kol se stará 1,8litrový čtyřválec od Fordu, který dává 96 kW. A cena? Vůz je na prodej za 59.000 eur, což je v přepočtu asi 1,58 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme