Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chtěli byste na léto Mazdu MX-5, ale připadá vám obyčejná? Co říkáte na tohle?

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Mazda MX-5 je oblíbená z mnoha důvodů. Lehkonohý roadster dokáže být zábavný, je spolehlivý, jeho provoz nestojí majlant a není ani příliš drahý. Dostupný je také jako ojetina.

Popularita však současně znamená, že některým řidičům, kterým se jinak koncept lidového roadsteru líbí, může Miata připadat tuctová.

Jestli do této skupiny patříte i vy (a nelíbí se vám ani "italská" verze Fiat/Abarth 124 Spider), nezoufejte. Existuje ještě jedno řešení. Akorát si nejsme jisti, jestli vás dostatečně uspokojí...

Ono řešení se jmenuje Mitsuoka Himiko, což je roadster postavený právě na technice Mazdy MX-5. Aktuální provedení vychází ze současné Miaty ND, v letech 2008 až 2018 však malá japonská firma Mitsuoka Motors stavěla první generaci na základě MX-5 NC.

Právě jeden kus první generace jsme našli na prodej v Německu - což je velká vzácnost, na vozy značky Mitsuoka na starém kontinentu jen tak nenarazíte, zvlášť s volantem vlevo. Auto je z roku 2014 a pod kapotou má dvoulitr o výkonu 118 kW, který spolupracuje s šestistupňovou automatickou převodovkou.

Poháněna jsou samozřejmě zadní kola.

A teď k tomu, proč vás tohle řešení asi neuspokojí. Už jste si určitě všimli, že Himiko vypadá tak nějak zvláštně. Mitsuoka totiž nahradila většinu panelů karoserie vlastními díly. Designer Takanori Aoki se při návrhu inspiroval vzhledem klasických britských roadsterů, takže vůz nabízí výrazné retro tvary.

Výrobce navíc prodloužil rozvor, díky čemuž Himiko ohromí absurdně dlouhou přední kapotou. Proměnou prošel také interiér, v němž našla uplatnění hnědá kůže a stejně zbarvený velur.

Zajímavá je i cena. Prodejce žádá 59.500 eur, tedy v přepočtu asi 1,6 miliónu korun. A to není zrovna málo.

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - woody-alien
17. 4. 2020 06:14
Re: Parník
Proč si koupit dobrý a relativně levný auto, když můžeš mít drahý a blbý ? :-)
Avatar - Emel
16. 4. 2020 22:24
Parník
Jako že mám NC a všichni se mi smějou že je to parník a tak si koupím tohle? Co asi tak je pod tou kapotou... doufám, že se tam vejde aspoň basa piva.