Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je takřka nejetý sen kluků 90. let. Žehlička s V8 má najeto jen 8.367 km!

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jestli jste vyrůstali v 90. letech, je dost velká šance, že jste tehdy snili o tom, jak si jednou koupíte tehdejší Mercedes-Benz SL. Pokud jste to ještě nezvládli, teď máte možnost sáhnout po jednom exempláři s nezvykle nízkým nájezdem.

Devadesátá léta v případě Mercedesu SL samozřejmě patřila generaci R129, která si u nás pro svoje charakteristické tvary vysloužila přezdívku "Žehlička". Luxusní roadster se světu představil na ženevském autosalonu 1989 a v létě téhož roku se začal prodávat. Výroba následně pokračovala až do roku 2001, podle dostupných informací vzniklo 213.089 kusů.

Video se připravuje ...

R129 nabízela několik zajímavých vlastností. Designéři a konstruktéři se například výrazně zaměřili na aerodynamiku, výsledkem byl na svou dobu úžasný součinitel odporu 0,32. Důraz byl kladen také na bezpečnost, proto automobilka přišla s novinkou v podobě vystřelovacího ochranného oblouku za hlavami cestujících. Při významném naklonění karoserie - o více než 26 stupňů -, případně při velkém přetížení se zvedl do požadované pozice během 0,3 sekundy, aby ochránil posádku při případném převrácení vozu.

Mezi zajímavosti rozhodně patří i "dvě" střechy. Vůz byl vybaven nejen klasickým plátnem s elekrohydraulickým stahováním, ale výrobce ke každému autu přidal ještě hliníkovou nasazovací pevnou střechu, takzvaný hardtop. Majitelé si tak mohli vybrat, jestli budou v horším počasí schováni pod skládací plátěnou střechou, nebo zmíněným hardtopem.

V době zahájení prodeje v roce 1989 představovala vrcholnou motorizaci verze s osmiválcem, tehdy ještě označovaná 500 SL. A právě jeden kousek v tomto provedení s nezvykle nízkým nájezdem jsme našli v tuzemské inzerci.

Roadster vyrobený v roce 1989 má podle prodejce za sebou pouhých 8.367 kilometrů! O pohon se stará vidlicový osmiválec o objemu 4973 cm³, který poskytuje maximální výkon 240 kW (326 koní) při 5500 otáčkách za minutu a nejvyšší točivý moment 450 Nm při 4000 ot/min. Přes čtyřstupňovou automatickou převodovku jsou roztáčena zadní kola.

Oficiální údaje dále hovoří o schopnosti akcelerovat z nuly na stovku za 6,2 sekundy a rozjet se až na 250 km/h.

Prodejce bohužel neuvádí nic o minulosti nabízeného vozidla, slušná je však alespoň obrazová dokumentace. Mercedes-Benz 500 SL s neobvykle nízkým nájezdem je k mání za 1.890.000 Kč.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme