Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je zajímavá Škoda 130 LR. Jde o prakticky nové auto

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Narazit na originální soutěžní Škodu 130 LR k mání je skoro nemožné. Jistým řešením tohoto nedostatku mohou být repliky.

A právě jedna taková se nedávno objevila v české inzerci. Jde o auto v podstatě nové, postavené letos. Poskládané je ovšem tak, aby splňovalo předpisy Mistrovství České republiky v rallye.

O stavbu se postarala společnost Autosport Pegas, která má s podobnými projekty spoustu zkušeností. Auto dostalo opravenou karoserii, zrenovovaný 1,3litrový čtyřválcový motor, bezsynchronní manuální převodovku (kterou lze vyměnit za synchronní), samosvorný diferenciál, prakticky nový podvozek s tlumiči HP, nové kotoučové brzdy či homologovaný bezpečnostní rám. Interiér je samozřejmě minimalistický, jak byste od rallyeového auta čekali, jsou tu také skořepiny Sparco.

Zdá se tedy, že škodovka by měla být připravena okamžitě závodit. Prodejce bohužel v inzerátech neuvádí cenu, je prý dohodou či na vyžádání.

Původní Škoda 130 LR byla homologována v roce 1984 a už v únoru roku následujícího vyrazila do prvního závodu. Motor o objemu 1,3 litru se dvěma dvojitými karburátory poskytoval výkon 130 koňských sil, přenášených na zadní nápravu prostřednictvím pětistupňové převodovky a samosvorného diferenciálu. Vůz v Mistrovství světa v rallye soutěžil ve skupině B, konkrétně ve třídě B/9.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

10. 9. 2021 19:32
Dobré jméno nebo nadávka?
Proboha proč se tady všude stále hovoří o Škodě a škodovce? Komu stále vadí baron Emil Škoda,zakladatel Škodových závodů a poté i zachánce L&K v Mladé Boleslavi? (To už udělal jeho syn)