Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na Škodu Roomster si zákazníci počkají, stařičkému modelu se nečekaně daří

David Bureš
Diskuze (22)
Netradičně tvarované MPV Roomster se vyrábí už od roku 2006. V poslední době jej Škoda nestačí vyrábět.

Škoda Roomster je v současnosti nejméně prodávaným modelem mladoboleslavské značky, jeho prodeje meziročně klesají. I přesto automobilka nestačí Roomster vyrábět, patrně totiž podcenila zájem zákazníků, který není až tak malý.

Výsledkem jsou dlouhé čekací doby na nový automobil, jejichž prodloužení potvrzují sami zástupci Škody. Někteří čeští prodejci tvrdí, že si zákazníci na nový Roomster počkají zhruba pět měsíců. Běžně se přitom na nové auto čeká dva měsíce, pokud zákazník nesáhne po skladovém exempláři.

Roomster se od konce letošního ledna vyrábí v Kvasinách, kam se jeho výroba přesunula z Vrchlabí. Od léta se Roomster vyrábí pouze během jedné směny, vedení automobilky ale s odbory jedná o zavedení mimořádných směn.

Hrbaté MPV je aktuálně nejméně prodávaným modelem značky, během září se jej na celém světě prodalo jen 2.900 kusů, o 17,1 % méně než před rokem.

Na českém trhu se minulý měsíc prodalo 249 Roomsterů, na německém 1.184 exemplářů. V obou zemích si auto během září meziročně pohoršilo, v Česku o takřka 35 procent, v Německu o skoro 21 procent. U nás je na tom Roomster nyní prodejně hůře než úhlavní rival Hyundai ix20.

Zřejmě i kvůli dlouhým čekacím lhůtám Škoda nedávno upravila český ceník Roomsteru, výsledkem úprav je chudší výbava vozu. Dřívější akční verzi Active Fresh nahradil Active Trumf, který proti předchůdci postrádá litá kola, metalický lak a střešní nosič a naopak přidává vyhřívané trysky ostřikovačů čelního skla.

Z nabídky pro Trumf navíc vypadl tříválec 1.2 HTP/51 kW, první cena auta tak vzrostla o deset tisíc korun na 249.900 Kč. Za tuto částku je Roomster poháněn motorem 1.4 16V/63 kW.

Šéf mladoboleslavské automobilky Winfried Vahland již na jaře přiznal, že s přímým nástupcem Roomsteru se už nepočítá. Místo Roomsteru patrně zaujme malý crossover, Škoda však zvažuje i výrobu levného MPV. Hlavním problémem Roomsteru, limitujícím jeho prodeje, jsou podle Vahlanda jeho netradiční tvary.

David Bureš
Diskuze (22)
16. 10. 2013 06:25
Re: Trochu odveci nazov clanku...
Manipulativní články, reportáže, testy, televizní pořady... typické pro všechna média v čechystánu.

A tahle nechutná, zaplacená propaganda je neúnosně trapná (kde je blijící smajlík?)
15. 10. 2013 21:52
Re: Geniální
Ja nepíšem o obsahu, ale o forme.
15. 10. 2013 18:00
Re: Geniální
Teba to ACZ skazilo, kamoš, tvoje príspevky spadli aspoň o štyri úrovne, sorry, inak neviem kde sa u teba tieto bulvárne spôsoby berú, ale nedá sa to čítať. :no:
Avatar - twistedTSD
15. 10. 2013 16:16
Re: Je takovej divnej
A co třeba prosklení? Konzervativním bych Yetiho určitě nenazval.
15. 10. 2013 14:53
Re: Trochu odveci nazov clanku...
Jo to je zase titulek jak noha "stařičkému modelu se nečekaně daří". Na model kterej je prostě propadák se čeká, protože snížili výrobu a napíše se, že se mu daří. Metál autorovi :no: