Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nádherný Mercedes-Benz 300 SL, který vlastnil Juan Manuel Fangio, je nyní na prodej

Diskuze (2)

Samo o sobě vlastnit vůz, který měl v rukou jakýkoliv mistr světa formule 1, je pro mnohé fanoušky tohoto sportu úžasná představa. Tentokrát jde však opravdu o unikátní kousek, který si zaslouží mimořádnou pozornost.

Valná většina dnešních fanoušků motorsportu nezažila samotný zrod formule 1 v padesátých letech. Jméno Fangio je však dodnes opěvované. Zaslouženě. Juan Manuel Fangio je pětinásobný mistr světa z období, kdy se piloti formule 1 dívali smrti přímo do očí. Jeho rekord v počtu titulů vydržel neskutečných 45 let, kdy ho v roce 2002 vyrovnal a v následujících dvou letech s celkovými sedmi tituly překonal legendární Michael Schumacher. Své tituly získal s vozy Alfa Romeo, Mercedes, Ferrari a Maserati. Dodnes se nikomu nepovedlo získat tituly se čtyřmi různými konstruktéry.

Právě Mercedes se po ukončení veleúspěšné kariéry v roce 1958 argentinskému závodníkovi rozhodl věnovat Mercedes-Benz 300 SL Roadster. Fangio s nádherným Mercedesem ve světle modré metalíze procestoval celou Evropu, aby si ho poté nechal převézt do rodné Argentiny. Darovaný Mercedes v roce 1986, kdy byl již Argentinec příliš starý na to, aby mohl řídit, zamířil do jeho muzea v rodném městě Balcarce v Argentině.

Fangio si tohoto dárku od Mercedesu opravdu vážil. Nebál se ho používat, což dokazuje 72.951 najetých kilometrů a také viditelně používané kožené sedačky v krémové barvě. Aukční společnost RM Sotheby’s bude kvůli autenticitě nabízet vůz v původním stavu. Budoucí majitel si tedy bude moct říci, že řadil stejnou pákou a točil stejným volantem jako legendární Fangio.

Vůz bude nabízen prostřednictvím uzavřené aukce, což znamená, že pokud nový majitel neprozradí částku, kterou musel k získání vozu vynaložit, nedozvíme se jí. Pro hrubou představu - jeden z nedávno dražených a zachovalých modelů 300 SL Roadster byl prodán za více než 140 milionů korun.

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (2)

Doporučujeme

9. 2. 2022 17:14
Re: ...
O čom to pletieš?