Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Náklaďák od Tesly se ukáže tento týden. Konečně už?

David Bureš
Diskuze (6)
O plánech Tesly na elektrický nákladní vůz víme už od loňského léta, jeho premiéru ale automobilka již dvakrát odložila. Dočkáme se konečně tento týden?

Automobilka Tesla po vstupu do oblasti sportovních elektromobilů a následně luxusních elektromobilů chystá také expanzi do světa nákladních elektrovozidel. Pracuje na tahači nazývaném Tesla Semi (případně Tesla Semi Truck), který má být ve světě nákladních aut podobnou revolucí, jako byla díla výrobce ve světě konvenčních aut. Šéf automobilky Elon Musk prostřednictvím Twitteru slíbil, že se Tesla Semi světu představí již tento týden, a to ve čtvrtek 16. listopadu.

Prohlášení ale přece jen musíme brát s rezervou, protože Musk už párkrát takové sliby nedodržel. Konkrétně Tesla Semi se měla představit již 28. září, automobilka ale tehdy prezentaci odložila na 26. října, aby ji posléze posunula ještě jednou, na polovinu listopadu. Musk tehdy vysvětloval, že Tesla nestíhá, rozjížděla výrobu Modelu 3 a pomáhala hurikánem postiženému Portoriku dodávkami střešních panelů a baterií. Nyní by už ale premiéra měla konečně vyjít.

A tak si ještě před ukázkou novinky připomeňme, co Tesla Semi vlastně bude. Musk již dříve oznámil, že půjde o velké, těžké vozidlo s dlouhým dojezdem, které bude patřit do kategorie největších vozidel povolených na amerických silnicích.

Později ale vyšlo najevo, že spíše než na dálkovou přepravu se Tesla Semi zaměří spíše na lokální dopravu, která v zámoří tvoří asi 30 % všech nákladních cest. Dojezdová vzdálenost na jedno nabití se u elektrického tahače odhaduje na 200 až 300 mil, tedy 321 až 482 kilometrů. Musk ale v tradici svých velkolepých prohlášení uvedl, že parametry vozidla jsou lepší, než se říká.

Design vozidla už naznačilo několik teaserů a dokonce i špionážní snímky prototypu. Ty dokazují na poměry nákladních vozidel velice aerodynamické tvary, které mají pomoci s dojezdem.

David Bureš
Diskuze (6)
14. 11. 2017 09:33
Re: Prokopávání slepých uliček vývoje
To je fakt, ale zemního plynu prý máme na 200 let a na ten umí jezdit jak zážehové, tak i vznětové motory. A tam vidím budoucnost já. U osobáků bude platit, že pro lidi co mají nad 1 mil. korun na nákup auta a mají vlastní dům, budou specialitky typu Tesla. Pro lidi co mají 650 tisíc budou modely jako Prius (elektro + spalovací motor třeba na plyn) a pro ostatní budou vozy na plynový pohon.
To, že Áda bere naftový motor za druhý nejlepší vynález hned po krájeným chlebu raději nekomentuju... Ono totiž jednou jakmile ubude ropy a její těžba podraží, že se nevyplatí ji pálit v motorech, tak ubude i možnost získat "levnou" naftu z práce.
Avatar - JDM
13. 11. 2017 18:40
Re: Prokopávání slepých uliček vývoje
Teď ho máme ale co za 50 let?
Prokopávání slepých uliček vývoje
Proboha proč takovou zátěž životnímu prostředí pouštět na silnici, když máme diesel?
13. 11. 2017 16:39
Termín
Tak jako, já doufám, že se ten termín představení měnit už nebude, když lidem už Tesla poslala pozvánky. >:D
Avatar - KANKUNEN
13. 11. 2017 11:47
Kde jsem to jen četl, že když snížíme váhu auta
tak se sníží emise. Tohle bude opak.