Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Návrat Peugeotu 205 GTI? Šlo by o krásnou vzpomínku na staré dobré časy

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Hranaté tvary, kompaktní rozměry a ve sportovní variantě mrštné motory. Peugeot 205 je dobovou ikonou. Jak by návrat ostrého GTI vypadal dnes?

Model Peugeot 205 vyráběný v letech 1983 až 1998 má na svém kontě opravdu působivou historii. Nejenže se jej prodalo skoro 5,3 milionu kusů, ale vyráběl se v nejrůznějších koutech světa. Produkci zajišťovaly závody nejen ve Francii, Španělsku či Anglii, ale také Indonésii, Chile či Íránu.

Francouzský hatchback a předchůdce Peugeotu 206 si od Car Magazine dokonce vysloužil titul Auto osmdesátých let. Dočkal se nejrůznějších derivátů, včetně kabrioletu a nazlobené verze GTI. Ta dávala na výběr mezi šestnáctistovkou a devatenáctistovkou, která mohla mít výkon až 96 kW. Nechyběla sportovní sedadla, pro vybrané motory kotoučové brzdy na všech kolech či patnáctipalcová kola z lehkých slitin. Několik GTI vzniklo dokonce i s otevřeným nebem nad hlavou.

Video se připravuje ...

Právě tento model posloužil našemu kolegovi Honzovi Lušovskému coby předloha pro nejnovější tvorbu. Ukázal nám totiž, jak by Peugeot 205 GTI vypadal dnes, kdyby se na automobilový trh vrátil. Francouzi pochopitelně nic takového nechystají a autor pracoval hodně s vlastní fantazií, ale řekněte. Neudělal by vám takový vůz na českých cestách radost?

Původní dvěstěpětku připomíná vize především dveřmi, sloupky, světlomety a hlavně celkovou siluetou. Zároveň auto dostává moderní nádech díky diodovému svícení a masce s novým logem značky. Červené verzi nechybí ani kultovní kola. Škoda, že k realizaci takového projektu nikdy nedojde. Připomeňme ale, že Renault co nevidět oživí legendární „pětku“! I když bude už jen čistě elektrická…

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Doporučujeme

29. 4. 2023 14:57
Re: Pežó
No jo místo 950kg bys měl minimálně 1500kg, málokteré malé auto dnes se dostane pod 1200kg (mimo Swiftu) + 300kg elektrovýzbroj a je z toho těžká obluda :-[]
28. 4. 2023 13:12
vzpomínka
Na jelita před diskotékou a nad ránem ohnutou 205 do banánu o svestku. Díky ale fakt ne.
Avatar - del42sa
28. 4. 2023 11:05
Pežó
Ano s 300 kilovou baterkou by to byla fakt krásná vzpomínka :D :yes: