Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nečekané partnerství! Jaguar Land Rover zvažuje spolupráci s BMW

David Bureš
Diskuze (6)
Snaha o snížení nákladů může vyústit v nečekané spojenectví dvou konkurentů – německého BMW a britského Jaguar Land Roveru.

Jaguar Land Rover sice díky finanční injekci mateřské automobilky Tata mohl v uplynulých letech mohutně investovat do nové techniky, možná i proto ale bude v následujících letech muset šetřit. A právě snaha o snížení nákladů může vyústit v nečekané partnerství, s německým BMW.

Britský výrobce má údajně zájem o mnichovské osmiválce, jmenovitě o dvakrát přeplňovanou benzinovou V8 o objemu 4,4 litru, známou třeba z modelu M5. Jaguar Land Rover by motor údajně rád použil ve svých sportovních modelech divize Special Vehicle Operations. Ta se zatím „musí“ spoléhat na pětilitrový osmiválec s kompresorem, který najdeme v modelech Jaguar F-Type a Range Rover Sport SVR.

Použití mnichovské techniky by britské automobilce pomohlo ve snížení nákladů. Jaguar Land Rover aktuálně pracuje na finančně nákladném rozšíření nabídky nové rodiny motorů Ingenium. Ta je navrhována hlavně s ohledem na vznik dvoulitrových čtyřválců a třílitrových šestiválců s možností odvození 1,5litrových tříválců. Postavit na základech modulární architektury čtyřlitrový osmiválec by možná nebyl technický, jako spíše finanční problém.

Vývoj nového motoru je nákladný, přičemž v případě osmiválce se už automobilce nemusí zaplatit. Stále přísnější emisní normy znamenají rozvoj menších a menších jednotek, zatímco osmiválce se postupně stávají velkými dinosaury, kteří jsou na okraji zájmu.

A právě to je důvod, proč by případná spolupráce v oblasti osmiválců byla výhodná i pro BMW. Mnichovská automobilka by prodejem techniky rozprostřela náklady, díky čemuž by mohla V8 nabízet i nadále. Přestože BMW patří mezi největší luxusní výrobce na světě, snižování nákladů se mu hodí, a to zvlášť v oblasti osmiválců, o které, jak bylo řečeno, už není takový zájem jako kdysi.

BMW navíc stále více tratí na tom, že nemá partnery jako jeho přímí soupeři z Ingolstadtu a Stuttgartu. Audi snadno snižuje náklady díky sdílení techniky napříč koncernem Volkswagen Group, zatímco Mercedes-Benz stále rozšiřuje spolupráci s aliancí Renault-Nissan, a to klidně i s konkurencí v podobě Infiniti. Mercedes navíc spolupracuje i s Aston Martinem a Pagani, což mu rovněž pomáhá rozprostřít náklady.

Nechme se překvapit, zda zvažovaná britsko-německá spolupráce bude skutečně realizována. Partnerství Jaguar Land Roveru s BMW by sice bylo notně nečekané, dávalo by ale smysl.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - flyboyeda
26. 7. 2016 09:08
Made in Germany
Bentley - VW
Rolls-Royce- BMW
Mini Couper- BMW
Land Rover- BMW
Jaguar-BMW
Aston Martin - Mercedes
rover nevím jestli existuje

tak nám zbyl MClaren jediný 100% Brit

25. 7. 2016 17:43
Re: nečekané?
Pochopte, že pro redakci je to událost.
Avatar - maxi!
25. 7. 2016 17:41
Re: nečekané?
napriklad....
ale tieto spoluprace su uplne bezne a to nemyslim len v ramci spolocnych podielov vo firme, napr:
BMW motor v Citroen, Peugeot
Renault motor v Mecedes
Nissan - Renault
Audi a Porsche ( 924)
VW v Porsche ( 60 roky)
Mazda Ford
25. 7. 2016 17:34
nečekané?
BMW už v minulosti dodávalo motory pro Land Rover
Avatar - maxi!
25. 7. 2016 17:16
Re: Zdroj..
to je fakt!
tiez sa pripajam.

a este k tym spolupracam medzi firmami - ja by som v tom ani nejaku velku senzaciu nehladal, roky to tak funguje a kto sa trochu v tom pohybuje, tak ho to nemoze prekvapit.
( a to je aj v inych odvetviach, nie len autopriemysel ) :-!