Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nedostatku nových aut v Rusku využila Čína. Exportuje tam rekordní počet aut

Lukáš Volšický
Diskuze (26)

Čína využila nedostatku nových aut na mezinárodními sankcemi ochromeném ruském trhu a vyváží tam rekordní počty aut. Meziročně se export nových čínských aut do Ruska téměř zdvojnásobil, což z něj dělá světově největšího odběratele.

Ruskou invazi na Ukrajinu začátkem loňska následoval výrazný úpadek domácí ekonomiky poté, co se většina západních společností okamžitě rozhodla stáhnout z ruského trhu. Po odchodu světových automobilek si nových obchodních příležitostí všimla sousední Čína, která využila hladu zákazníků po nových autech a dnes do Ruska exportuje více aut než do všech ostatních regionů na světě.

Za celý minulý rok 2022 bylo z Číny do Ruska vyvezeno přibližně 162 tisíc nových aut a letos jsou prodejní úspěchy výrazně větší. Jen od letošního ledna do května se export čínských aut do Ruska téměř zdvojnásobil. Číňané už tam zvládli vyvézt zhruba 287 tisíc aut! Rusko tak je největším odběratelem produktů od rychle vzkvétajícího čínského automobilového průmyslu.

Vůbec nejoblíbenějšími volbami Rusů jsou vozy z produkce čínskou vládou vlastněných značek Chery, Geely a Great Wall. V prodejích nových aut tam tvoří celou jednu třetinu. Celkově nejpopulárnějšími modely pak jsou zejména SUV jako Chery Tiggo 7 Pro, Geely Coolray a Great Wall Haval.

Ukrajina už naopak stihla automobilky Geely a Great Wall zapsat na seznam „sponzorů války“, který už zahrnuje více než dva tucty společností, které i přes ruskou agresi pokračují ve svém byznysu v Rusku.

Video se připravuje ...

K pěti největším odběratelům nových čínských aut za letošní rok spolu s vedoucím Ruskem patří i Mexiko (159 tisíc aut), Belgie (120 tisíc aut), Austrálie (101 tisíc aut) a Velká Británie (90 tisíc aut). Připomínáme, že prodejní výsledky jsou za období od letošního ledna do května.

Lukáš Volšický
Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
18. 7. 2023 11:06
Re: Uvolnění velmi lukrativního trhu díky sankcím
Tam rusové prodávaj svoje buchaniky, patrioty, huntery, kamazy, uraly, budldozery a nakladače atd

to smaý peru, venzuela, kuba, sýrie, chile, některé africké země atd
V Austrálii se prodávaj i nákláčky od GAZu , dřív se tam prodávaly i Nivy.
Ty se mimochodem prodávaj i v Japonsku atd atd


Máte špatný informace :-)
Avatar - Barrichello
18. 7. 2023 11:04
Re: Naprosto marná země.
Na sibiři kde je -30 a -50 se v permafrostu výborně staví kanalizace a vodovodní potrubí.

:-)

Ano, sou i zaostalé oblasti někde 300km za Moskvou, neříkám že ne. Ale rozhodně ne všude kde nemaj kanalizaci jde postavit.
Trošku reality.
Avatar - Barrichello
18. 7. 2023 11:02
Re: Naprosto marná země.
Granta má dávno ABS z číny, Vesta je po faceliftu s nový interiérem a běží ověřovací série pro zaměstance a pro státní správu, od 2024 se ta facelift verze má dodávat i obyčejným zákazníkům.

Largus se pokud vím akutálně nevyrábí, stejně tak Xray. jedou jen obě Nivy, obě dostanou nové motory 1,6 a 1,8 příští rok, s výrazně vyšším výkonem jak stará 1,7.
Dále jede Vesta a Granta.

Aurus se vyrábí a to jak modely Senat včetně prodloužené limuzíny, tak se vyrábí i SUV Komendant a pro potřeby vládních orgánů i MPV Arsenal. Výroba jede jak v NAMI (státní instituce) tak Jelabuze (komerční zákazníci). Několik aut se vyvezlo i do zemí bývalého sssr.

Letadla sou budto vyvinutá a dořešuje se avionika aby yla bez západních komponent nebo vývoj probíhá, zejména u malých vrtulových. A to bez číny.
Avatar - Barrichello
18. 7. 2023 10:57
Re: Naprosto marná země.
Tu Nivu Travel původně vyvinul Avto Vaz a v ověřovací a malosériové výrobě jí vyráběl jako VAZ 2123 v letech 98-02. https://upload.wikimedia.org/…D0%B7_2123_1.JPG
Jelikož ale VAZ v této době neměl peníze na rojezd klasické sériové výroby, vzniklo joint-venture Avto VAZ-GM a od roku 2003 do roku 2020 se to vyrábělo jako Chevrolet Niva.

V roce 2020 Lada (Avto VAZ) odkoupilo zpět všechny práva a věci nudé k výrobě a po faceliftu se to začlo vyrábět opět jako Lada Travel.

Takže tolik k historii. Jde o vývoj VAZ, ne GM....
18. 7. 2023 08:21
Re: Uvolnění velmi lukrativního trhu díky sankcím
No to rozhodně :-D