Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Největší čínská automobilka SAIC loni zvýšila zisk

redakce AUTO.CZ

Největší čínská automobilka SAIC Motor v loňském roce zvýšila čistý zisk o 13 procent na 28 miliard jüanů (115 miliard Kč), a to navzdory zpomalení růstu čínské ekonomiky a přísnějším normám pro spotřebu pohonných hmot.

SAIC v Číně spolupracuje s předními světovými automobilkami. Firma provozuje společné podniky s největším americkým výrobcem automobilů General Motors i s evropskou jedničkou Volkswagen.

Automobilka SAIC loni zvýšila prodej o více než deset procent na 5,6 milionu vozů. Letos počítá s nárůstem prodeje na 6,2 milionu vozů a plánuje zvýšit tržby na 697 miliard jüanů z loňských 630 miliard jüanů.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. V poslední době má ale na poptávku v Číně negativní dopad zpomalování růstu tamní ekonomiky.

Loni podle údajů Čínského sdružení výrobců automobilů (CAAM) růst prodeje aut v Číně zpomalil na necelých sedm procent z téměř 14 procent v roce 2013. Letos počítá CAAM opět se zhruba sedmiprocentním růstem čínského automobilového trhu.

Hrubý domácí produkt Číny loni stoupl o 7,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 24 let. Růst druhé největší ekonomiky světa tak poprvé od roku 1998 zaostal za vládním cílem, podle kterého měl činit 7,5 procenta. V letošním roce se navíc očekává další zpomalení hospodářského růstu.

redakce AUTO.CZ