Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německá automobilka Mercedes-Benz vloni prudce zvýšila zisk

ČTK
Diskuze (0)

Německý výrobce luxusních automobilů Mercedes-Benz vloni více než zšestinásobil zisk na 23 miliard eur (zhruba 575 miliard Kč) z 3,6 miliardy eur v předchozím roce. Firma to oznámila ve své výsledkové zprávě.

Uvedla také, že na výroční valné hromadě akcionářů navrhne výrazné zvýšení dividendy, a to na pět eur na akcii z 1,35 eura v předchozím roce.

Tržby automobilka loni zvýšila o devět procent na 168 miliard eur. Firma uvedla, že se v letošním roce hodlá zaměřit na prodej dražších modelů a elektromobilů. Plánuje rovněž prohloubit vztahy s výrobci čipů. Snaží se tak získat větší vliv na svůj dodavatelský řetězec v době globálního nedostatku čipů, upozornila agentura Reuters.

Celkový odbyt osobních automobilů Mercedes-Benz vloni kvůli nedostatku čipů klesl o pět procent na 2,05 milionu vozů. Zisky a tržby podniku nicméně podpořil výrazný růst prodeje modelů nejvyšší třídy a prodej elektromobilů.

"Odbyt vozidel nejvyšší třídy se zvýšil o 30 procent, odbyt elektromobilů pak vzrostl o 64 procent," uvedl šéf firmy Ola Källenius. "Kromě nákladové efektivity a správy dodavatelského řetězce nyní stojí v popředí tři priority: rozšiřování naší elektrické ofenzivy, urychlování plánů v oblasti automobilového softwaru a další rozvoj aktivit v segmentu luxusního vybavení," dodal.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme