Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německo: Jedna registrační značka pro dvě auta

Roman Beránek
Diskuze (13)
Německá Spolková rada schválila nová pravidla pro udělování registračních značek. Od 1. července 2012 mohou mít dva osobní automobily vlastněné soukromou osobou jednu značku.

Značka má dvě části, ta menší zůstává na každém autě, zatímco ta druhá, větší bude střídavě umístěna na přídi i zádi auta, které je právě používáno. Protože na voze v silničním provozu musí být obě části značky, je zřejmé, že v jednu chvíli může být používáno jen jedno z těchto aut.

Podle německého ministra dopravy Petera Ramsauera má tato změna usnadnit používání více aut a podpořit prodej ekologických vozidel do městského provozu. Podle jeho předpokladů si lidé začnou pořizovat jako druhý automobil do rodiny vozidlo na hybridní pohon nebo elektromobil. Na běžné jezdění do města by používali toto ekologické auto, zatímco na delší cesty by využili vozidlo staré.

Vyměnitelná značka ale bude zajímat i ty, kteří vedle běžného automobilu vlastní obytný vůz, sporťák, veterán nebo malé městské auto.

Díky vyměnitelným značkám vyjde levněji pojištění dvou aut. Nabízet už ho začaly pojišťovny i německý automotoklub ADAC. Podle odhadů ušetří motoristé až 50 milionů euro ročně.

Roman Beránek
Diskuze (13)
5. 7. 2012 11:35
Re: To by se mi taky líbilo,
Logicky by měl být pojištěný řidič, ne auto. Auto totiž nehodu nezpůsobí. Jenže to by připravilo pojišťovny o lukrativní a stabilní zdroj příjmů. Pak není důvod se omezovat na jednu značku. Naopak si myslím, že každé auto má mít svou. Nicméně osobní značka a pořadové číslo auta by také dávala smysl.
4. 7. 2012 22:02
Re: Hm, jenže já těch aut mám šest
myslim si ze to taky problem nebude. V CH mame asi 8 aut na jednu znacku, platis poistenie za to najdrahsie auto... Neviem co je na tom tak takze mat na 1 znacku viacej aut -.-
Avatar - jozephko
4. 7. 2012 21:18
Nemci vždy vedeli používať hlavu
U nás by to neprešlo už len preto, lebo úradník uvažuje úplne inak - nie koľko by ušetrili motoristi, ale o koľko peňazí by prišiel štát.
Okrem dôvodov spomínaných v článku je toto riešenie dobré ešte pre tzv. Winterautá, t.j. autá používané len cez zimu.
4. 7. 2012 17:15
Re: Hm, jenže já těch aut mám šest
neboj, vytisknou ti i 6, menší problém bude když půjdeš nad 9.
Avatar - positivemind
4. 7. 2012 14:09
Re: Hm, jenže já těch aut mám šest
Všechny je odhlas a na úřadě je pětitisícikorunou popros, jestli by ti nedali po sobě jdoucí řadu :-)