Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nenápadná změna v zákonu o silničním provozu. Způsobí bitvu o odtahy z dálnic?

Petr Slováček
Diskuze (0)

V připravované novele zákona o silničním provozu se objevila povinnost volat policii ke každé poruše na dálnici. Podle navrhovatelů to zrychlí odtahy. Kritici ale varují, že si někdo chce mastit kapsu na motoristech.

Když se vám dnes porouchá auto na dálnici, přivoláte pomoc od pojišťovny, kde máte uzavřeno povinné či havarijní pojištění. Případně voláte smluvní odtah od výrobce auta, které je v záruce.

Jenže v rozsáhlém balíčku změn Zákona o silničním provozu – mediálně probírané novele bodového systému – přibyla jedna nenápadná pasáž, která nařizuje na dálnici volat vždy policii, která odtah zajistí. Ačkoliv zdravý rozum velí přivolat ji v každém případě, nehrozí tím, že nařízený odtah zaplatíte z vlastní kapsy?

Video se připravuje ...

Nezákonný postup?

Dostal se k nám příběh motoristy, který prý odstavil auto s defektem pneumatiky na dálničním sjezdu, načež ho silničáři upozornili, že měl ihned zavolat policii. A pohrozili pokutou. „Jenže podle zákona na to vůbec neměli právo,“ zlobí se Oldřich Vaníček, prezident Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK), jehož asistenční služby zajišťují odtahy mimo jiné pro řadu automobilek nebo dalších zahraničních autoklubů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Slováček
Diskuze (0)

Doporučujeme