Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co dělat, když vám někdo parkuje před vraty? Ne vždy je řešení snadné!

Petr Barták
Diskuze (25)

Bydlet ve staré zástavbě a mít hned před domem velké sídliště je za trest. Zvlášť pokud se od garáže nemůžete autem dostat na ulici jednoduše proto, že vám před vraty někdo parkuje. Jak z toho ven?

Odstavení auta je složitý oříšek. Někteří řidiči zejména na sídlištích vydrží kroužit a hledat místo dlouhou dobu, jiní obsadí první volné místo a na nic se neohlížejí. Klidně obsadí třeba vjezd do domu či garáže. „V našich městech se to bohužel vyskytuje často,“ potvrzuje smutnou pravdu mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Tahle situace trápí i mnoho našich čtenářů. Přitom zákon je na jejich straně.

„Pokud vozidlo stojí před vjezdem do domu či garáže, může Policie ČR i obecní policie nařídit odtah, neboť takové vozidlo tvoří překážku provozu na pozemní komunikaci,“ odkazuje na zákon o silničním provozu František Jemelka z Ministerstva dopravy. „Odstranění vozidla tvořícího překážku provozu – nelze na vjezd zajet ani z něj případně najet na pozemní komunikaci – se děje na náklady jeho provozovatele,“ doplňuje Rubášová.

Vyřešení by tedy mělo být jednoduché. Ale ne vždycky je to tak snadné.

Děsivý přístup strážců pořádku

Je libo nějaký příklad? Impulzem pro angažování Světa motorů v tomto problému bylo postesknutí našeho čtenáře, který si připadá bezmocný – z blízkého sídliště mu před domem na vjezdu do garáže čas od času parkují tu na pár minut, tu na hodiny či celé noci auta. „Chápu, že na přeplněném sídlišti nemají kde vůz odstavit, ale takhle řešit svůj problém? Starám se o nemocného otce a nechci ani domyslet, jak bych to rychle zařídil, kdybych odjet opravdu akutně potřeboval,“ stěžuje si redakci Zdeněk Fric z pražského Jižního Města.

A není sám, stejný problém neustále řeší i jeho soused, kterému před vjezdem auto někdo odstavil dokonce na celý týden.

Dříve podle Frice stačilo jen zavolat na policii nebo služebnu městských strážníků, během chvíle tam byli i s odtahovkou. Za okamžik bylo auto na korbě a vjezd volný. Jenže dneska? „Když jsem to chtěl nedávno zase řešit, policie mě odkázala na strážníky. Ti mi poradili, abych si odtah zařídil a zaplatil sám, a pak peníze vymáhal po majiteli auta,“ kroutí hlavou čtenář (více v textu Z dopisu čtenáře).

To se někdo na služebně asi zbláznil, chtělo by se vykřiknout. A skutečně, když jsme dopis čtenáře předložili na Ministerstvu dopravy, pražské městské policii i na Policejním prezidiu, zírali, že takový postup vyřízení stížnosti občana snad ještě neviděli!

Svět motorů 13/2022 Svět motorů 13/2022

Z dopisu čtenáře: Zdeněk Fric, Praha

Mám výjezd od garáže z pozemku na veřejnou komunikaci, naproti přes ulici je sídliště. Ulice je soustavně přeplněná parkujícími auty, a tak často někdo bez dovolení zaparkuje na mém vjezdu. Někdy na pět minut, někdy na celou noc. Soused řešil stejný problém, ovšem jemu tam před vraty nějaký výtečník parkoval dokonce celý týden. Když se to stalo před dvaceti lety, zavolali jsme policisty. Ti přijeli s odtahovkou, vyfotili, sepsali a za půl hodiny bylo vyřešeno. V poslední době je už jejich řešení jiné. Policie ČR odkazuje na městské strážníky. Od nich se dozvíme, že si máme sami soukromě zajistit odtah daného vozidla v odhadované ceně okolo 6000 Kč a pak si náklady soudní cestou vymáhat po dotyčném řidiči. Městská policie s tím prý nemůže nic dělat a státní policii to prý nepřísluší. Jak se má člověk domoci toho, aby se dostal vozem z vlastního baráku?

Případ od případu

Jak tedy má řešení takové situace vypadat? Pokud by se i vám jako Zdeňku Fricovi stalo, že zase najdete ucpaný vjezd na vlastní pozemek, nenechte se odbýt povídačkami z telefonu o nulových kompetencích a nutnosti problém vyřešit vlastními silami. Trvejte na tom, že vozidlo je překážkou v provozu. Jak nám vysvětluje mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová, takový případ posuzuje vždy přímo na místě policista nebo strážník, který je obeznámen s místně příslušnou situací a přihlíží ke všem dalším okolnostem. Zároveň zvedá prst: „Samotné nařízení odtahu není možné si ze strany oznamovatele nárokovat.“

Proto musíte strážníka či policistu přesvědčit a vysvětlovat, proč je podle vás odstavené auto před vašimi vraty překážkou. Čím více pádnějších argumentů přinesete, tím lépe.

A co převáží misku vah na vaši stranu? Je především nezbytné, aby vjezd na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo ni, tedy ze soukromého pozemku, byl jasně identifikovatelný pro řidiče, kteří chtějí zaparkovat. To totiž není vždy obvyklé. „U Městské policie Praha se setkáváme s případy, kdy inkriminovaný vjezd není pro ostatní účastníky provozu dostatečně rozpoznatelný – například chybí nájezdový obrubník či vjezdová vrata splývají s plotem,“ vysvětluje mluvčí pražských strážníků. Tady pak bývá nárok na odtah sporný.

Aby bylo ještě jasnější, že se jedná o vjezd, a řidiči se mu vyhýbali, pověste si na vrata ceduli se značkou „Zákaz zastavení“ a nápisem „Neparkovat, vjezd“, případně doplněné ještě dodatkem „Vozidlo může být odtaženo“. Pořízení takové tabulky není ani moc drahé, na internetu se dají sehnat už od cen nepřesahujících dvacet korun. Nikdo se pak nebude moci vymlouvat, že si ve tmě zkoseného obrubníku značícího výjezd nebo neosvětlených vrat nevšiml.

Video se připravuje ...

Petr Barták
Diskuze (25)

Doporučujeme

19. 4. 2024 08:02
Re: maloměsto
Ti kdo mají garáž u domu, by ovšem taky měli platit 30000,za vyhrazené parkování. Před vjezdem. Blokují jedno místo 24 hodin denně.
3. 6. 2022 01:18
Parkování
Bohužel, s tímto mám už nějakou dobu také problémy. Spousta řidičů si moji příjezdovou cestu plete s podélným parkovištěm. Přemýšlel jsem jak jim v parkování zamezit a jediný smysluplný způsob, který mě napadá je nějak fyzicky zablokovat příjezdovou cestu, aby se tam prostě nedalo parkovat. Nebo ještě mě napadlo z https://www.dopravniznaceni.com/ objednat značku zákazu stání a přidělat ji na bránu. Kdo ale ví jestli by to mělo nějaký efekt.
4. 4. 2022 16:27
Re: maloměsto
Ano, parkovací dům je schopen spolknout daleko víc aut než místa podél chodníku.

Není to ovšem všezachraňující řešení. Je nutné a ne úplně jednoduché, vybrat takové lokality, aby se vyplatilo postavit velké park.domy s tím, že je nutné je dostatečně a "ekonomicky" zaplnit. Malé, resp. méně kapacitní, které by se zaplňovaly snadněji, jsou neekonomické vždy.

Z ekonomického pohledu - investice x návratnost v čase x provozní náklady x zisk - je projekt parkovacího domu obtížně realizovatelný.
4. 4. 2022 16:03
Re: maloměsto
No já myslím, že další města se začnou přidávat, protože jediné řešení jsou parkovací domy a ceny stavebních prací jsou +- stejné v celé ČR. A bez nich se řešení parkování ve městech neobejde.
4. 4. 2022 15:42
Re: maloměsto
Pokud je řeč o Praze, resp. vybraných městech a o druhém autě na osobu, je to něco jiného.