Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Neoplan Skyliner: Patrový elegán oslavil významné jubileum

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost MAN Truck & Bus připomíná milník v historii značky Neoplan, která patří pod její křídla a oslavuje 50 let od okamžiku, kdy opustil první patrový autokar Skyliner výrobní závod.

Historie Neoplanu Skyliner se začala psát v roce 1964, ale první sériový zástupce tohoto populárního a úspěšného patrového autokaru, za jehož vznikem stojí Konrad Auwärter, opustil výrobní linku 26. dubna roku 1967.

Neoplan Skyliner ve své první generace byl diplomovou praví Konrada Auwärtera a ten, aby dokázal jeho použitelnost v běžném každodenním provozu, se s dvanáctimetrovým patrovým autobusem vydal na cestu ze Stuttgartu do Bruselu.

Podle slov Konrada Auwärtera tehdy nikdo nevěřil tomu, že by patrový autobus vůbec mohl jet po dálnici, aniž by se převrátil. Úspěšná propagační jízda ovšem dokázala opak a patrový zástupce značky Neoplan se od konce šedesátých let zabydlel ve vozových parcích renomovaných dopravních společností.

V současnosti lze Neoplan Skyliner označit za jednoho ze zakladatelů třídy luxusních dvoupatrových autobusů pro dlouhé cesty. Po silnicích celého světa jezdí více než pět tisíc zástupců této modelové řady.

Aktuální v pořadí sedmá generace tohoto autobusu se v předsériové podobě poprvé představila na IAA v Hannoveru v roce 2010 a v následujícím roce mělo na veletrhu Busworld v belgickém Kortrijku premiéru produkční provedení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)