Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

NHTSA zahájilo vyšetřování Mazdy CX-9

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Americká agentura pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) vyšetřuje problémy se zavěšením předních kol u Mazdy CX-9.

NHTSA oficiálně spustilo 9. června letošního roku vyšetřování Mazdy CX-9, které bylo spuštěno na základě šesti případů oddělení spodního kulového kloubu z přední nápravy během jízdy.

K jedné z těchto událostí došlo údajně při rychlosti okolo 64 km/h a ve zbývajících pěti případech se jednalo o rychlosti do 32 km/h. První případ se odehrál v říjnu roku 2013, dva následovaly ve druhé polovině roku 2014 a tři byly nahlášeny v průběhu prvních pěti měsíců letošního roku.

Vyšetřování se v první fázi zaměřuje na Mazdy CX-9 modelových roků 2007 a 2008. V současnosti se odhaduje, že se může problém s kulovým kloubem týkat okolo 54.000 vozů. Prozatím žádný z případů není spojován s úmrtím nebo zraněním posádky či ostatních účastníků silničního provozu.

Potíže s předním zavěšením u Mazdy CX-9 navíc převládají ve státech, v nichž se v zimě na silnicích používá sůl. NHTSA zmiňuje Connecticut, District of Columbia, Delaware, Illinois, Indianu, Iowu, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesotu, Missouri, New Hampshire, New Jersey, New York, Ohio, Pensylvánii, Rhode Island, Vermont, Západní Virginii, Wisconsin a Jižní Karolínu.

NHTSA v současnosti zkoumá závažnost problému a po ukončení vyšetřování rozhodne zda je pro zmíněné vozy nutná svolávací akce.

Mazda CX-9 byla uvedena primárně na severoamerický trh v modelovém roce 2007. Na český trh tento model s šestiválcovým zážehovým motorem oficiálně dorazil až koncem loňského roku v omezeném počtu exemplářů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Ada je zase tady
18. 6. 2015 07:50
Kolik by CX9 stála
pokud by pod kapotou měla Motor a ne parní stroj?