Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan chystá další SUV, naznačí ho koncept Extrem II

David Bureš
Diskuze (0)
Chystaný koncept naznačí podobu nového levného SUV pro Jižní Ameriku. Na trh by vůz mohl vstoupit za dva roky.

Nissan láká na premiéru konceptu, který si připravil pro letošní autosalon v brazilském Sao Paulu. Podle zdrojů brazilské mutace magazínu Car & Driver se bude jednat o evoluci dva roky starého konceptu Extrem, která však bude mít blíže sériové podobě.

Zatímco původní Extrem byl laděn velice sportovně – měl agresivní tvary a jen třídveřovou karoserii – novinka bude zřejmě mnohem konvenčnější. Silueta auta na jeho prvním zveřejněném snímku má přece jen blíže SUV.

Přídi bude dominovat maska ve tvaru písmena V, což je shodný designový prvek aktuálních Nissanů. Silueta by možná naznačovala příbuznost s modelem Terrano, alias převlečenou Dacií Duster, zpracování předních partií je ale velice odlišné.

Základem vozu pak nemá být platforma B0 jako u Dusteru, ale její novější verze, nazývaná V. Tuto platformu používá například aktuální Micra nebo Note. Pod kapotou Extremu II se objeví benzinová šestnáctistovka s 16 ventily.

S Terranem bude sdílen alespoň charakter, sériový model má rovněž být levné a robustní SUV. Zaměřen ale bude primárně na Jižní Ameriku, zatímco Terrano je především produkt pro Indii, byť se prodává i třeba v Rusku.

Nissan Extrem by mohlo být malým SUV, o kterém předčasem mluvil Takashi Hata, šéf automobilky pro Indii, Afriku a západní Indii. Hata hovořil o tom, že se tato novinka začne prodávat na přelomu let 2015 a 2016. Podle nejnovějších zpráv začne produkce tohoto SUV pro jihoamerický trh v květnu 2016 v brazilské továrně Resende. Prodej pak má být zahájen v průběhu letních olympijských her v Rio de Janeiru, jichž je Nissan sponzorem.

Autosalon v Sao Paulu se koná ob rok, letošní ročník se bude konat od 30. října do 9. listopadu. Podoba Nissanu Extrem II ale bude oficiálně odhalena již 28. října.

David Bureš
Diskuze (0)