Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan GT-R LM Nismo představuje svou techniku (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nissan v souvislosti se startem svého nového speciálu pro třídu LMP1 v letošním ročníku 24 hodin Le Mans zveřejňuje jeho technická data.

Nissan začátkem letošního února představil svůj nový stroj pro třídu LMP1 v podobě netradičně pojatého prototypu GT-R LM Nismo s motorem vpředu a pohonem předních kol.

Ve druhé polovině stejného měsíce začal s představováním jezdců, mezi nimiž jsou vedle profesionálních závodníků i dva vítězové programu GT Academy.

Zhruba o měsíc později Nissan oznámil, že vynechá oficiální testy série FIA WEC pořádané koncem března na francouzském okruhu Paul Ricard a ani své speciály pro LMP1 nenasadí do dvojice šestihodinových závodů, pořádaných 12. dubna na britském Silverstone a 2. května v belgickém Spa-Francorchamps.

Nissan, resp. vedení továrního týmu se totiž rozhodlo soustředit na důkladné testování nových a s ohledem na konkurenci i poměrně nekonvenčních vozů před jejich nasazením do 24 hodin Le Mans, pořádaných letos 13. a 14. června.

Právě tento podnik je pro Nissan nejdůležitější a tovární tým se nyní rozhodl poodhalit finální provedení techniky GT-R LM Nismo, jehož základem je skelet z uhlíkových vláken s pomocnými rámy a vpředu uloženým motorem, pohánějícím přední kola. Povrchové panely karoserie jsou rovněž z kompozitních materiálů a k zasklení kabiny je použito polykarbonátu.

Vpředu uloženou pohonnou jednotkou je vidlicový šestiválec VRX 30A Nismo o objemu 3,0 l s přímým vstřikováním a přeplňováním dvojicí turbodmychadel, který má být údajně využit i pro příští generaci nového sériového modelu GT-R.

S šestiválcem je spojena tříkotoučová spojka Tilton z kompozitních materiálů, pětistupňová převodovka se sekvenčním řazením prostřednictvím pádel pod volantem a systém ERS, umístěný u nohou jezdce, sedícího na pravé straně vozu. Auto je vybaveno také hydraulickým samosvorným diferenciálem. Veškerá elektronika včetně řídicí jednotky pochází od společnosti Cosworth.

Podvozek využívá vpředu stavitelné tlumiče Ohlins, zatímco vzadu jsou použity tlumiče značky Pense a příčný zkrutný stabilizátor.

Brzdový systém je vybaven kotouči s vnitřním chlazením, šestipístkovými třmeny vpředu, čtyřpístkovými třmeny vzadu a řidič může upravovat jeho nastavení z interiéru.

Pro Le Mans bude GT-R LM Nismo postaveno na hořčíkových kolech BBS o rozměrech 18x13 palců vpředu a 16x9 palců vzadu. Dodavatelem pneumatik o rozměrech 31/71-18 vpředu a 20/71-16 vzadu je Michelin.

Nissan GT-R LM Nismo je dlouhý 4645 mm, široký 1900 mm, vysoký 1030 mm a jeho hmotnost je 870 kg. Palivová nádrž má objem 68 l a o benzin se starají elektrická čerpadla.

Nissan plánuje do 24 Hodin Le Mans nasadit podobně jako Audi a Porsche trojici vozů GT-R LM, jimž jsou přidělena startovní čísla 21, 22 a 23.

Kromě továrních speciálů pro třídu LMP1 již od prvního podniku letošní série reprezentují značku Nissan a její divizi Nismo týmy, které startují v kategorii LMP2 s prototypy Ligier JS P2, Alpine A450B, Gibson 015S, Oreca 05 a Strakka Dome S103, které spojuje motor Nissan VK45DE V8.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)