Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Sport Sedan Concept: Maxima na steroidech

Michal Fokt
Diskuze (7)
V Detroitu představená studie Nissan Sport Sedan Concept naznačuje, jakým směrem se bude vyvíjet design modelu Maxima, v rámci značky koketujícího s kategorií luxusně-sportovních sedanů.

Současný Nissan Maxima už není tím autem, které brázdilo před lety evropské silnice. V průběhu času se Nissan pokusil změnit charakter tohoto topmodelu značky a udělat z něj luxusně-sportovní vůz, konkurující těm nejlepším mainstreamovým modelům s pohonem předních kol, jako je Hyundai Azera, Toyota Avalon nebo Chevrolet Impala. Má to ale háček - Maxima nějak zapomněla přiměřeně tomu vyrůst a dnes je kratší než klasická mid-size Altima, s níž sdílí i délku rozvoru.

Situaci má ale do značné míry změnit nová generace, která se nám dnes představuje v podobě konceptu Nissan Sport Sedan Concept. Nejen že jeho design s "plovoucí střechou" je opravdu velmi dynamický a dramatický, ale vůz se také rozměry vzdaluje zmíněné Altimě. Ne sice na délku, kde má 4870 mm, což ještě na zmíněné konkurenty nestačí a je téměř identické s Altimou (4859 mm), ale šířka karoserie v laku Strad Amber činí působivých 1912 mm (Altima 1829 mm) a výška 1378 mm (Altima 1471 mm) zvýrazňuje atletické proporce modelu. Posun vpřed z 2776 mm rozvoru představuje nárůst na 2825 mm. Profil studie navíc zdobí 21" kola, obutá do pneumatik o rozměru 275/30.

Současná Maxima je dnes k dispozici výhradně se šestiválcem 3,5 l i výkonu 216 kW, zkombinovaným s převodovkou CVT a tato konfigurace bude ponechána i nadále, byť se dá předpokládat zlepšení výkonnostních parametrů - Nissan hovoří o "300+ hp V6 3.5" s CVT Xtronic a inovativním systémem pérování s výkonnými tlumiči". Další spekulace ohledně chystané techniky, popřípadě možném doplnění nabídky o hybridní verzi jsou zatím předčasné, když bude Nissan hodně rychlý, bude tu nástupce Maximy coby modelový rok 2015 někdy ve druhé polovině letošního.

Michal Fokt
Diskuze (7)
Avatar - chalan66
14. 1. 2014 22:41
Konečne
Konečne auto od NISANU na ktoré sa dá pozerať !! Posledných 10 rokov to je katastrofa, čo sa týka desingu !!! Nudné a drahé !!!
14. 1. 2014 22:22
Koncept
AKo koncept naozaj dobré, interiér sa nebojím nazvať skvelým. Tvarovo aj farebne vyvážený, pritom jemne futuristický a nie nereálny. Bravo!
Zvonku je to na môj vkus divočina, ale ide predsa o štúdiu, ktorá má zaujať. Takže za mňa :yes: :yes:
14. 1. 2014 22:20
Re: pri troske fantazie
Programovali ťa v Kórei? Alebo je to iná porucha? Keď budem chcieť, akékoľvek línie nájdem na čom chcem, aj keď iní ich tam vidieť nebudú. Buď si istý, že značka ako Nissan absolútne nemá potrebu odkukávať niečo od kórejskej značky. Ty sa z tej Kie raz asi vážne poserieš... ;-\
Avatar - 3_diamanty
14. 1. 2014 21:25
pri troske fantazie
mi tie zadne partie aj tvar zadnych dveri a boky aj zadne stihle svetla pripominaju optimu, dokonca aj C stlpik nema daleko od vzhladu u toho na optime

[odkaz]
vs
[odkaz]

Avatar - pelikoš
14. 1. 2014 21:13
Re: Nádhera!
souhlasím s tebou až na toho pathfindera,ten mě usedlý nepřijde ;-)