Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan: Takumi jsou mistry ruční výroby motoru pro GT-R (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Nissan GT-R je od svého představení stále špičkovým produktem své značky, vybaveným nejmodernější technikou. Srdce tohoto stroje se ovšem sestavuje ručně.

Takumi je v Japonsku označení mistra, zdokonalujícího svého dovednosti v průběhu let usilovné práce. Je vyhrazeno pouze pro ty, kdo jsou na vrcholu své profese. Nissan má ve svém podniku v Jokohamě čtyři muže, jimž se říká Takumi.

Tuto čtveřici tvoří Izumi Shioya, Nobumitsu Gozu, Tsunemi Oyama a jejich vedoucí Takumi Kurosawa. Jen oni mohou kompletovat přeplňované vidlicové šestiválce s označením VR38 pro Nissan GT-R a pokud se sečtou jejich zkušenosti, pak se výrobě motorů věnují více než sto let.

Motor pro GT-R je sestavován z 374 dílů a jednomu z výše jmenovaných mužů zabere jeho montáž zhruba šest hodin. Na konci výroby každého motoru na něj Takumi umístí štítek se svým jménem. Pro budoucího majitele je to pak důkaz, že pohonnou jednotku jeho vozu kompletoval skutečný člověk.

Právě díky jménům na motorech se stává, že majitelé GT-R se chtějí setkat s muži zodpovědnými za srdce jejich vozů, aby jim mohli osobně poděkovat.

Podnik automobilky Nissan v Jokohamě, v němž sídlí i dílna čtveřice Takumi za téměř 80 let své existence vyprodukoval více než 35 milionů motorů včetně VR38 pro GT-R.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - pelikoš
23. 9. 2013 18:08
Re: ..
co to meleš :-!
20. 9. 2013 16:17
..
konecne vidim, kdy ty motory packa :-) Spolecne z prevodovkou nejvetsi slabina GTR, po 10 tisic km zrale na generalku.
Avatar - pelikoš
18. 9. 2013 19:27
nissan
je pro mě jediná jedníčka
bravo gt-r
bravo nissan
Avatar - VWrofl
18. 9. 2013 17:41
Dokonalá dokonalost
:*) :yes: