Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan X-Trail je již na českém trhu

Michal Fokt
Diskuze (7)
Na český trh přišlo atraktivně střižené SUV Nissan X-Trail.

Na český trh přišlo atraktivně střižené SUV Nissan X-Trail.

Mezi automobily SUV situace „houstne“ tak, jako nikde jinde. Po bestselleru této kategorie, Hondě CR-V, i současnému hitu Toyotě RAV4, teď kromě Mazdy Tribute, Hyundaie Santa Fe, Land Rover Freelanderu a Renaultu Scénic RX-4, „půjde“ také atraktivní Nissan X-Trail.

Ten se na boj o zákazníka připravil opravdu důkladně. Přichází s přeplňovaným vznětovým motorem 2,2 l, známým již z modelu Almera. Ten byl však důkladně modernizován, takže v současnosti disponuje výkonem 84 kW při 4000/min a točivým momentem 270 při 2000/min, a je spřažen se šestistupňovou převodovkou s přímým řazením. Automobilka si jej na českém trhu cení na 977 000 korun. Druhou pohonnou jednotkou je zcela nový zážehový dvoulitr, který má výkon 103 kW při 6000/min a točivý moment 192 N.m při 4000/min. Ten lze získat buď s pětistupňovou mechanickou převodovkou, nebo čtyřstupňovým samočinným ústrojím, a to od 899 000 Kč.

Pokud jde o ostře sledovaný systém pohonu všech kol, nabízí Nissan pod názvem All Mode 4x4 hned tři možnosti. Buď je možné nechat pracovat permanentně jen přední nápravu, nebo samočinné připojení té zadní přenechat elektronice, případě vozu naordinovat v nízkých rychlostech stiskem tlačítka stálý pohon všech kol. Na ten jsme po ne zrovna pozitivních zkušenostech s nejmenovaným konkurentem, nabízejícím totéž, obzvláště zvědavi. Mezi další elektronické vymoženosti x-trailu patří také ABS, EBD, TCS a systém jízdní stability včetně samosvorného diferenciálu, ovládaného senzory protiblokovacího systému.

Michal Fokt
Diskuze (7)