Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia K8 je tu: Prémiový sedan přichází jako první ukázka nové strategie

David Bureš
Diskuze (97)

Kia letos odhalila nové logo a s tím oznámila novou strategii. Prvním hmatatelným důkazem chystaného přerodu má být právě odhalený sedan K8.

Korejská automobilka Kia odhaluje první snímky nového sedanu K8, který přichází jako náhrada za model K7, známý na vybraných trzích jako Cadenza. Je první hmatatelnou ukázkou nového směřování značky, které je patrné nejen na novém designu, ale také na novém logu. Novou identitu značky K8 využívá jako vůbec první sériový model.

Design se od současného modelu K7 - velkého sedanu s délkou bezmála pěti metrů a pohonem předních kol, zásadně odlišuje. Charakteristickým prvkem se stává nově řešená maska. Ta si sice zachovává osobitý prvek takzvaného tygřího nosu, nově je ale takzvaně bezrámová, když postupně přechází v plechy karoserie. Novinkou je také mřížka s diamantovým motivem, zatímco záď zdobí koncová diodová světla vedoucí přes celou její šíři.

Uhlazený design je pak decentně sportovní, což zdůrazňuje silueta připomínající svojí klesající zádí spíše fastbacky než klasické sedany. Vybrané prvky se pak podle šéfdesignéra Karima Habiba inspirovaly světem jachet.

Nové označení podle Kie zdůrazňuje, že se auto posouvá výše a dělá krok k prémii. Znatelné to má být nejen díky mezigeneračně prodloužené karoserii (na 5.015 mm, předchůdce se zastavil na 4.970 mm), ale také na doslova luxusním interiéru. Jeho podobu značka zatím nezveřejnila, slibuje však tu nejmodernější techniku.

Z toho důvodu není v tuto chvíli zřejmé, zda se K8 zároveň nestane také náhradou za luxusní 5,1 metru dlouhý sedan K9 (známý také jako K900 či Quoris), případně za fastback Stinger. Přece jen by bylo zvláštní, pokud by Kia měla v tomto nijak velkém segmentu tak širokou nabídku. Zvlášť s ohledem na to, že v rámci koncernu Hyundai-Kia je tu ještě ryze prémiová značka Genesis.

Kia K8 se začne prodávat během letošního roku, bližší informace tak budou zveřejněny s blížícím se příchodem na trh. To se konečně dozvíme nabídku motorů, která v případě předchůdce čítala i benzinovou V6.

Značka každopádně v tuto chvíli neoznámila, zda model K8 bude prodávat také v Evropě. Jelikož se tu ale její předchůdce K7/Cadenza neprodával, ani její příchod na starý kontinent neočekáváme. Byť by se nám jako potenciální náhrada za Optimu náramně líbila. Co vám?

David Bureš
Diskuze (97)

Doporučujeme

20. 2. 2021 18:50
Když si das někoho na HL, je to zbabělost
Pak ti utečou unikátní diskuse typu:
“to auto žere jako tank”
Reakce:
“Ty jsi asi nikdy nejel tankem! Ten žere daleko víc!”
Anebo
“můžou teď prodavat Lamborghini dealeři dealerům (drogovým)”
reakce:
“Nene spis drogovym bossum, dealer si na Lambo jen tak nevydělá!”
Toto napsal dospělý člověk, který s oblibou vysvětluje ostatním, kteří vtipkují, jak je to “úplně přesně na desetinnou čárku ;-)
Ok, zbaběle si nechám tyto dementní reakce ujít...
18. 2. 2021 22:13
Re: Kia K8
Vidíš Kadle já vidím za roh ;-)
18. 2. 2021 19:56
Re: Kia K8
Jj, boli tu už aj skaredšie autá :-)
Pekné proporcie, dlhý predok, odvaha, za mňa :yes:
Avatar - Mikesus
18. 2. 2021 19:21
Re: Ahoj fosteku
Předpokládám, že všichni z tohoto stromu diskuze už jsou v klubu vyvolených, umístění na HL fosteka. :D
Avatar - Blue Sun
18. 2. 2021 14:49
Re: Poslední věta článku pobavila:
To mluvíš ke mně? Pak máš špatně oslovení.