Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi A4 se ukáže ve Frankfurtu, dostane pohon e-quattro

Jan Mička
Diskuze (1)
Nová generace Audi A4 si odbude světovou premiéru na autosalonu ve Frankfurtu. S největší pravděpodobností vůz poprvé spatříme ještě chvíli před tím.

Současná generace Audi A4 je na trhu od roku 2008, a přestože si aktuálně „kroutí“ svou sedmou sezónu, její design výrazně nezestárnul. A to ani s ohledem na přístup, který Audi u svých modelů ctí – tvary se totiž mění jenom velmi zlehka, opatrně, zkrátka bez nečekaných výstřelků, které by mohly stávající zákazníky odradit.

Tak či tak přišel čas na obměnu a podle indického Autos Blogu se tak stane již na podzimním autosalonu ve Franfurtu. Informaci potvrdil šéf technického vývoje Audi Ulrich Hackenberg. Vůz bude tedy živě k vidění již 12. září, tedy hned první tiskový den mezinárodní výstavy, a do prodeje by se měl dostat ještě v letošním roce.

Nová generace Audi A4 (B9) by měla vyjet na koncernové platformě MLB 2, tedy shodném základu jako má nedávno představené Audi Q7. S tím souvisí nejen úbytek hmotnosti, ale jak jsme uvedli již dříve, i nová technická řešení. Vůz by měl například jako první z „klanu“ dostat elektrický pohon všech kol e-quattro, který snoubí spalovací agregát a dva elektromotory – jeden součástí převodovky, druhý u zadní nápravy. Kombinovaný výkon má činit až 300 kW, a jak se dá očekávat, samozřejmě s co nejnižší spotřebou paliva.

V druhé polovině února jsme zveřejnili předběžný soupis pohonných jednotek a nechyběla mezi nimi ani hybridní verze 2.0 TDI e-tron. Ta má také dva elektromotory, otázkou ale je, zda u ní bude pohon všech kol řešen jako u nové Q7 e-tron (klasická koncepce quattro s kardanem), nebo se už nyní díváme na e-quattro. Z našeho pohledu začíná být v označování nových modelů Audi trochu zmatek, protože například u supersportu R8 znamená „e-tron" čistý elektromobil.

Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - radolaco
11. 3. 2015 21:12
A4
Nemozem si pomoct, ale sucasna A4 (ci s FL alebo pred, to je jedno) ma podla mna najcistejsi, najuhladenejsi dizajn celej historie znacky Audi. Nachvilu sa mi zdalo, ze A5 Sportback ho prekonal, ale po rokoch si myslim, ze na A4 tou cistotou nema (napriek tomu, ze A5 Sportback by som si vybral radsej :D)