Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové autobusy Irizar PB pro Student Agency

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
Společnost Student Agency převzala deset nových autobusů Irizar v provedení Fun & Relax, které nasadí na vnitrostátní linky.

Vozový park Student Agency doplňují nové autobusy Irizar PB na podvozku Volvo B11R Euro VI ve verzi, kterou španělská karosárna sídlící v baskickém Ormaiztegi (Gipuzkoa) staví doslova na míru uživateli.

Základem nových autobusů je robustní podvozek švédské značky s motorem uloženým podélně v zádi a pohánějícím kola druhé nápravy, který je vybaven řízením kol vlečené třetí nápravy.

Jednopodlažní autobusy v korporátní žluté barvě s označením Fun & Relax poskytují cestujícím cestování v klimatizovaném prostředí na sedadlech čalouněných kůží, v nichž je zabudován multimediální systém Funtoro, umožňující v průběhu cesty sledování filmů či seriálů, online televizní vysílání, hrát hry nebo poslouchat hudbu. Zároveň je cestujícím k dispozici bezplatné Wi-Fi připojení.

Typicky žluté vozy s kapacitou až 63 míst jsou určeny pro provoz na vnitrostátní lince Praha – Jihlava – Brno a zpět. Další novinkou, která se od 3. července začne realizovat je, že autobusy typu Fun & Relax budou průběžně nasazovány do provozu na vnitrostátní linku Praha – Karlovy Vary – Sokolov – Cheb a zpět. Na lince Praha – Karlovy Vary a zpět, jezdí žluté autobusy až 20x denně, na trase Praha – Karlovy Vary – Sokolov – Cheb a zpět jezdí až 8x denně.

Student Agency od července na uvedených trasách zahájí postupnou obměnu všech dosavadních standardních modelů za luxusnější a modernější autobusy typu Fun & Relax. Cestující pak budou moci využívat všech výše zmíněných předností spolu s dotykovými obrazovkami, zásuvkami 230 V nebo větší nabídkou prostoru pro nohy. Samozřejmostí je pak servis v podobě distribuce novin, časopisů a teplých nápojů zdarma či prodej občerstvení.

Do obnovy své flotily, jejíž součástí jsou i autobusy Irizar na podvozcích Scania dodané začátkem letošního roku, investovala společnost Student Agency přes 80 mil. Kč a celkový počet jejích autobusů se tak zvýšil na 165 vozidel. Nejpočetnějším typem je španělský Irizar PB na podvozku Scania nebo Volvo, většinou ve výbavě Fun & Relax. Druhým nejpočetnějším typem je Beulas Aura.

První žlutý autobus společnosti Student Agency vyjel na lince Praha – Brno před 10 lety, 5. ledna 2004. Za deset let provozu přepravily tyto autobusy více než 34 milionů cestujících a ujely přibližně 182,7 milionů kilometrů. V současnosti autobusy Student Agency jezdí do 14 zemí Evropy a v České republice spojují Prahu a Brno s 30 městy.

Počty cestujících v autobusech Student Agency neustále rostou. Za rok 2013 společnost vykázala více než 5,6 milionů cestujících přepravených na pravidelných linkách, což představuje meziroční nárůst o 10,9 %. Z toho přibližně 84 % cestujících cestuje na vnitrostátních linkách a 16 % pak v mezinárodní dopravě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
Avatar - dolfi
30. 6. 2014 22:07
Kolik asi dostal pan redaktor od SA za tohle PR?
;-\
30. 6. 2014 13:23
pěkné SPZ
Jéé to se tak někdo má, že mu na jeho autobusy náhodou vyjdou SPZ, ve kterých je na konci vždy obsaženo číslo linky autobusu... Normálně bych napsal, že tu má někdo známé na registru vozidel, ale pan Jančura přece sedí ve fondu proti korupci, takže prostě jen náhodička a štěstíčko... :yes: :yes: :yes:
29. 6. 2014 16:05
Re: Irizar
Taky jsem absolvoval cestu do Londýna. Ještě na konci srpna ve slušném pařáku. Ta koženková sedadla mi moc nevadila, ale málo míst tam fakt bylo. Když máte nad 180cm, tak to prostě moc pohodlné není. Ještě když si k*áva předemnou začala zklápět sedačku i přes to, že mi to rvala na kolena. Tak jsem jí rychle vrátil zpátky do normální polohy. Na krátké cesty po republice nebo na německá letiště je to ok, ale dál? Už ani omylem.
Avatar - Kubass
29. 6. 2014 11:09
Re: Irizar
jo, je to možny :-) , já seděl u okna ;-)
Jinak netvrdím že je to špatnej bus, ale na takovou štreku sním už nejedu, nejvíc mi vadili ty koženkovy sedačky...
Avatar - pumpkin
29. 6. 2014 11:07
Re: Zaujímavé sú autobusy Beulas
Áno, príjemné busy. Párkrát som s nimi išiel do Prahy. Ale už ich postupne vytlačia Irizary