Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové lékárničky pro rok 2011: Co potřebujete vědět?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (32)
Všechna osobní auta budou muset mít od 1. ledna 2011 v povinné výbavě reflexní vestu a novou autolékárničku, splňující podmínky vyhlášky ministerstva dopravy.

Změny nastaly především v přesném určení vlastností jednotlivých součástí lékárničky. Změna byla nutná, neboť jednotliví výrobci údajně ve snaze snížit cenu nahrazovali předepsané výrobky nekvalitním zbožím.

Nyní jsou tedy přesně stanoveny rozměry a vlastnosti jednotlivých komponent. Předpis jde dokonce tak daleko, že určuje i míru lepivosti náplastí. Nefunkční nebo omezeně použitelné nůžky, nevhodná až nepoužitelná škrtidla, nesající a pružné obvazy, nelepící náplasti to vše by se mělo stát minulostí.

Z lékárničky vypadl zavírací špendlík a naopak přibyla resuscitační maska s filtrem, izotermická folie na přikrytí zraněného a leták o postupu při zvládání dopravní nehody. Obvazy ani rukavice již nemusí být sterilní.

Podle odborníků by nový obsah lékárničky měl výrazně přispět ke zvýšení záchrany životů při nehodách.

Jinou otázkou je, zda budou umět řidiči pomůcky použít. Leták v lékárničce má totiž prý jen oživit znalosti první pomoci získané v autoškole. Ale upřímně, kdo se v autoškole učil používat resuscitační masku, kterou dosud užívali jen záchranáři.

Dalším z diskutovaných bodů jsou i větší nůžky v antikorozní úpravě. Ty mají být užitečné nejen při práci s obvazy ale také například pro přestřižení pásů.

Podoba letáku o postupu při zvládání dopravní nehody, nebo také tzv. karty první pomoci, není přesně stanovena. Pevně dána je jen náplň, zda bude leták obsahovat pouze text nebo bude názorný a obrázkový a z odolného materiálu záleží již na konkrétním výrobci.

Lékárnička by měla být umístěna uvnitř vozu, ne však na zadním okně. Při nárazu by mohla letící lékárnička zranit někoho z cestujících a vlivem vysokých teplot může dojít k znehodnocení některých součástí, jako jsou například rukavice. Ideální místo pro umístění má být kapsa ve dveřích automobilu.

Ruku v ruce se zkvalitněním výbavy jde také zdražení. V současnosti lze lékárničku zakoupit v cenovém rozpětí zhruba od 150,- Kč do 300,-Kč.

Lékárničky pro rok 2011 dle vyhlášky č. 283/2009 Sb. a vyhláškyč. 216/2010 Sb.
Velikost lékárničkyIIIIII
Počet kusů:
Obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)3510
Obvaz hotový s 2 polštářky (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)3510
Šátek trojcípý (z netkaného) textilu (délka stran nejméně 960 x 1360 x 960 mm)236
Náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm x 5 m, minimální lepivost 7 N/25 mm)124
Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, minimální lepivost 2,5 N/cm)61218
Obinadlo škrtící pryžové (60 x 1250 mm)135
Maska resuscitační s výdechovou chlopní a filtrem schválená jako zdravotnický prostředek124
Rouška plastová (20 x 20 cm, tloušťka 0,05 mm)124
Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu124
Nůžky zahnuté (se sklonem ) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty - délka nejméně 14 cm111
Isotermická fólie o rozměrech nejméně 200 x 140 cm111
Leták o postupu při zvládání dopravní nehody111
velikost I ostatní vozidla s alespoň 4 koly (osobní a nákladní automobily, mikrobusy atp.)
velikost II pro vozidla pro hromadnou přepravu osob s obsaditelností do 80 cestujících včetně
velikost III vozidla pro hromadnou přepravu osob s obsaditelností více než 80 cestujících

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (32)
2. 1. 2011 10:52
Re: Ideální místo pro umístění
no a pri potrebe ji pouzit, vystehujeme cely kufr (stejne jako kdyz se bude clovek chtit dostat k rezerve... tim ale odbocuji a nechci zavadet valku na tema kde je rezerva lepsi, zda v kufru ci pod autem ;-) ) Ony prihradky jsou pekna vec, stejne jako u nekterych aut dvojite dno kufru, ale kdyz clovek pak ma plny kufr a prihradky jsou pod nakladem, tak dekuji, dvojite dno kufru taky nechci ;-) A nemusi jit ani o nutnost ji pouzit (ikdyz to je to hlavni a prakticke), staci pomahaci a chranici kontrola. jak jsem blahorecil, ze jsem mel jeste jedny zarovky primo v kufru, protoze vyndavat zrovna nakup, abych ukazal zarovky co mam take bezne umistene v rezerve pod platem.... Proste pri koupi auta myslime na tak dulezite veci ;-)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
1. 1. 2011 19:29
Re: Lékarničky=jeden velký bordel
Snad jo...
31. 12. 2010 20:26
Inu, pakárna po česku
V celé lékarníčce je jediná věc, která se může k první pomoci hodit. A to jsou gumové rukavice. Dneska člověk neví, s kým má tu čest, tak aby něco nechytil. Jinak, tepenné krvácení, zástavu srdce a dýchání vyřeším i s tím, co mám na sobě. Vše ostatní: rovnání zlomenin, napravování vymknutých kloubů, přišívání utržených okončetin a další fajnovosti, je lepší nechat doktorům ze záchranky. Ovšem valná část obecenstva by první pomoc neposkytla, ani kdyby měla za zády chirurgickou ambulanci. Takže nakonec půjde jen o ty kačky, co musíme každý druhý rok vysolit za "úplně nový" obsah lékárničky.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
31. 12. 2010 12:20
Re: Lékarničky=jeden velký bordel
JJ přesně tuto zněť vyhlášek myslím. Ale platné jsou všechny, že?
31. 12. 2010 02:03
německá lékarnička
Zdravím tak sem se díval na německou lékarničku (platnost 2012) a mám tam ještě něco navíc, tak kdyby měl někdo taky ještě platnou DE lékarničku tak ji může používat....
Jinak k umístění lékarničky mám ji v kufru (na boku za gumou) a díval jsem se do německého manuálu a tam má být umístěna (foto), tak když budou něco namítat, tak je odkážu na to, že tak auto bylo schváleno k provozu nebo že užívám automobil dle pokynů výrobce (učili mě v autoškole).
jo je na ní vytištěno CE takže splňuje evropský normy.... :-)
Je to jen kdyby někdo měl taky ještě po koupi auta německou lékárnu. V předchozím autě jsem zapoměl povinnou výbavu (v tašce) na parkovišti když jsem nakládal, tak radši mám takhle všechno přidělaný kde to má být (kolo, hever, žárovky,....) jinak mám focus rv. 2002 ;-)