Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové motory pro Caterham Seven

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Legendární Lotus Seven oslaví příští rok neuvěřitelné padesátiny, ještě před vypuknutím oslav ale dostane nové srdce.

Čas letí jako splašený. V roce 2007 tomu bude již padesát let, co na silnice vyrazil skvělý výtvor geniálního Colina Chapmana – dvoumístný Lotus Seven. Britská firma Caterham, která v roce 1973 koupila práva k tomuto lehoučkému sportovnímu autu s ukázkovými jízdními vlastnostmi, vyrábí přímého nástupce modelu Seven dodnes. Nedlouho před dovršením padesátiletého výročí nyní Caterham sahá k významnému kroku, když po patnácti letech služby posílá do důchodu motory K-Series, které budou nahrazeny novými agregáty Ford Sigma. Změna se dotkne aut objednaných od listopadu, přičemž první zákazníci se dočkají Caterhamů s novými motory počátkem příštího roku.

Důkladně testovaný čtyřválec Ford Sigma objemu 1,6 litru bude nabízen ve dvou výkonových verzích, nejvýkonnější varianta pak přibude ve druhém čtvrtletí 2007. Základní Caterham Seven Roadsport 125 s na první pohled nijak oslnivým výkonem 92 kW dokáže díky nízké hmotnosti, dosahující pouze 550 kg, zrychlit z 0 na 96 km/h za 5,9 sekundy. Výkonnější verze Roadsport 140 s motorem vyladěným na 103 kW pak sprintuje za rovných 5 sekund. Odlehčená verze Superlight 140 se stejným motorem, ale hmotností sníženou na 500 kg, zvládá disciplínu 0-96 km/h dokonce za skvělých 4,7 sekundy. Podle Caterhamu pozvedne nový motor jízdní zážitky v modelu Seven na ještě vyšší úroveň díky kombinaci plochého průběhu točivého momentu, lehké stavby a hladké dodávky výkonu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Avatar - Charger
1. 11. 2006 21:53
Re: a pak z toho bude R500 EVO
Hochu Caterham už toho postavil...a R500 EVO byla jen limitovaná série, žádné stáhnutí z výroby. Podle hodně lidí to byl ten nejlepší caterham všech dob ;-)