Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Saaby budou mít pod kapotou zřejmě i benzinové motory

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
NEVS se stále nevzdává svých plánů na reinkarnaci Saabu. A to nejen v podobě elektromobilu!

Společnost NEVS (National Electric Vehicle Sweden), která získala většinu aktiv zkrachovalého Saabu, se nevzdává svých plánů na obnovení výroby modelu 9-3. Již v září oznámila, že do 18 měsíců chce produkovat tento vůz jako sedan, kombi i kabriolet. „Plánujeme mu vdechnout nový život,“ řekl tiskový mluvčí. V krátkodobém horizontu hodlá ovšem uvést na trh i verze s benzinovými motory.

Mluvčí v nedávném rozhovoru pro nizozemský Autoweek dále uvedl: „Necháváme otevřené dveře pro více možnosti a chceme použít vše, co jsme si osvojili.“ A kde bude zážehové jednotky nakupovat? Možná od GM... „Ještě existuje velmi malá možnost, že nám bude dodávat agregáty General Motors, stále na ni pracujeme. Pokud se tak nestane, máme v záloze ještě jiné značky.“

Připomeňme, že dnes již bývalý majitel Saabu, nizozemský Spyker, se s předchozím americkým vlastníkem soudí kvůli tomu, že právě GM svou politikou poslal švédskou automobilku ke dnu a na poslední chvíli se jí „těžce nemocné“ zbavil.

Zda se reinkarnace Saabu povede, je pochopitelně zatím ve hvězdách. NEVS ovládají Číňané a pravděpodobný je vstup hlavně na tamní trh. První má přijít na řadu nejspíše elektrický kabriolet, varianty se čtyřmi i pěti dveřmi se opozdí. Otázkou je, kdo taková auta bude kupovat, vždyť 9-3 druhé generace je dekádu stará.

Továrna v Trollhättanu stojí již od dubna 2011, Saab zbankrotoval loni 19. prosince. Jediné, co se podařilo zachránit, je firemní muzeum, které koupilo a do své péče převzalo samo město.

V tuto chvíli je snad lepší nechat Saab konečně definitivně zemřít a neudržovat jej v tomto stavu. Historie zůstane zachována a to je hlavní. Nabízí se drobná paralela s osudem MG. Britové také v čínských rukou sice vyrábějí a prodávají (dokonce v obou zemích), ale za cenu totální ztráty veškeré image. Kde je dnes slavný výrobce malých sporťáků, který se ocitl ve stadiu klinické smrti dokonce dvakrát?

JAKE.AUTO.CZ: Saab 9-3 (2002-2011) - všechny testy a další články

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
Avatar - xjara
11. 3. 2013 11:43
Re: Mrtví se mají nechat odpočívat
Diky bohu se tak nestalo.
VW by z nej udelal dalsi nudnou tuctovku jako se vsim. Navic s nejakym predpotomnim motorem.

Pokud ma byt "zachranen" tak radsi ti cinani. ;-\
Avatar - Aladeen
30. 11. 2012 13:07
SAABY
boli vždy nádherné a pohodlné autá a je mi veľmi lúto že ich už nové modely nebudem stretávať na ceste ...
:yes:
18. 11. 2012 07:51
Re: Mrtví se mají nechat odpočívat
Ano, je to jedna z možných cest k záchraně, tedy výroba exkluzivních sporťáků kde je vysoká marže. V dnešní době se daří hlavně automobilkám jako Porsche, Ferrari apod.
Druhá možná cesta je vyrábět auta nějakého koncernu kdy se jen přelepí logo na Saab. Tohle už u Saabu zkoušeli a nepomohlo to, viz Saab 9-2 alias Subaru Impreza nebo Saab 9-7X alias Chevrolet TrailBlazer.
Pokud se chce Saab zachránit, tak se nesmí primárně zaměřovat na Evropu, ale USA kde prodeje aut od roku 2008 stoupají, zatímco Evropa klesá (letos mají prodeje aut v Evropě klesnout o 5%).
Avatar - positivemind
18. 11. 2012 00:44
Re: Mrtví se mají nechat odpočívat
Vážně si myslíte, že zrovna tohle saab zachrání? Evropani jsou konzervativní a nároční, potřebují prodejní hit a začít budovat dobrou dostupnost servisů, posilovat brand... a nic z toho se nestane přes noc.
Takže je otázka, jak dlouho to bude investor snášet.
Avatar - romgator
17. 11. 2012 10:41
Saab
já jsem ztrátu SAABu těžce nesl. Dost jsem sledoval dění kolem, a když SAAB požádal o ochranu před věřiteli, bylo mi jasné, že je fakt zle. Ty tři měsíce, které měli na nějaký zázrak bohužel nestačili a mě v tu chvíli došlo, že hrajou jen o čas a čekají snad na zázrak, který nepřišel. A potom to bylo myslím v prosince 2011 vyhlásili bankrot. Potom se rozjela další jednání na záchranu automobilky a kolem toho nechutné tahanice. I já si myslím, že udělali (NEVS) ze SAABu zombie. Ale stejně doufám, že nějakým zázrakem se třeba vrátí.