Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Subaru Justy z dílny Daihatsu na podzim

Ondřej Láník
Diskuze (11)
Automobilka Subaru oznámila, že na podzim letošního roku připravuje představení nového modelu Justy.

Novinka bude vycházet ze spolupráce s automobilkou Daihatsu a má se vyrábět v její továrně v Osace, odkud by mělo vyjíždět 6000 vozů ročně. Dosavadní modely Justy byly převážně deriváty vozů značky Suzuki.

Nové Justy založené na Daihatsu Boon (v Evropě známém jako Sirion), zamíří do Evropy, kde by mělo posílit pozice Subaru na trhu s malými automobily. Ten se díky přísnějším emisním limitům a poptávce Evropanů po malých vozech stává pro Subaru stále zajímavějším.

Pohonné jednotky malého Justy by měly snižující se normy emisí CO2 splňovat s dostatečnými rezervami, na čemž by měla mít zásluhu spolupráce s Toyotou, která je většinovým vlastníkem Daihatsu.

Sirion je na sousedním německém trhu nabízen se dvěma zážehovými motory 1,0 (51 kW) a 1,3 (64 kW) známými z Toyoty Yaris. Pro Subaru nezbytná položka – pohon všech kol – je v případě Sirionu vyřešen přiřazováním pohonu zadních kol přes viskózní spojku. Neobvyklá je, u tak malého vozu s pohonem všech kol, volba mezi ručně řazenou pětistupňovou a čtyřstupňovou automatickou převodovkou.

Ondřej Láník
Diskuze (11)
Avatar - Ricardo
28. 2. 2007 14:36
Neobvyklá kombinace?
Právě že obvyklá, v Japonsku se běžně nabízejí všechny kombinace 2WD-MT, 2WD-AT, 4WD-MT a 4WD-AT ;-)