Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Suzuki Swift je tady. Zatím ale ještě neoficiálně

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

Tokijská přehlídka automobilů a mobility obecně vedle futuristických konceptů nabízí i reálnější vize velmi blízké budoucnosti. Jednou z nich je například studie nové generace malého Suzuki Swift.

Druhé nejmenší suzuki v nabídce se zřejmě brzy dočká nástupce. Japonská automobilka totiž na autosalonu v Tokiu představila koncept Swift, který se až nápadně blíží sériovému vozu. Design malého hatchbacku vychází z aktuálního provedení, zejména přední část je ovšem kulatější a opticky vyboulenější. Díky tomu vůz připomíná nedávno představené nové Mini, k němuž se Suzuki Swift ostatně v některých detailech nepřímo hlásilo již delší dobu.

Černé sloupky vytvářejí dojem jednolitého proskleného celku, překvapí docela malá kola. Na rozdíl od současné generace se zadními klikami v rámu oken má studie madla dveří umístěná na klasickém místě, což přidává na souměrnosti a praktičnosti. Zadní část s výrazným nárazníkem zůstává podobná.

V interiéru se toho naopak měnilo docela dost. Alespoň podle jediné zveřejněné fotky se kabina tváří hodnotněji než dosud. Středový displej (u konceptu s devítipalcovou úhlopříčkou) se přesunul z panelu do vrchní části palubní desky, jiné je také ovládání ventilace. Místo otočných koleček vůz disponuje rádoby kolébkovými spínači. Palubní přístroje kombinuje analogové budíky s malými obrazovkami pro jízdní data o spotřebě, vzdálenosti a dalších údajích.

Video se připravuje ...

Samotné Suzuki zatím nezveřejnilo nic o technických datech, ve srovnání se současným swiftem se toho ovšem moc měnit nebude. Velmi pravděpodobné je tudíž zachování atmosférické dvanáctistovky DualJet s integrovaným startér-generátorem s 10Ah akumulátorem, který u aktuálního modelu dává až 2,3 kW. Spolu s manuálem bude určitě k dispozici též samočinná převodovka CVT s variabilním převodovým poměrem.

Na indickém trhu se chystaná novinka představí jako Maruti Swift, jež patří mezi absolutně nejprodávanější automobily v této nejlidnatější zemi, která stále čeká na plné rozvinutí svého nejen automobilového potenciálu.

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
30. 10. 2023 13:27
Re: Zial zacina zaostavat
Ja len dufam ze uz kusok podrastie... lebo ten sucasny je stale este dost prcek... razvorom aj dlzkou karoserie na urovni space staru ... a to je defakto uz 11 rocne mini auto... mne sa swift pacil vzdy... ale aj ten sucasny a aj ten predosly su proste prilis malicke aby clovek rozmyslal o nich ako o jednom jedinom dostupnom aute... tu je fabia polo ci i20 fakt uplne inde.. o motoroch ani nevravim...

Swift bol svojimi rozmermi aj motoricky zaujimavy a fak hit tak este pred 10 rokmi... dnes uz ale fakt nema cim ohurit ... chce to uz zmenu a riadnu... inak o par rokov skonci ako punto a fiesta
29. 10. 2023 21:03
Zial zacina zaostavat
Ako kabelka do mesta zacina byt swift prilis drahy a v porovnani s i20 ci fabiou silne zaostava co sa tyka uzitkovej hodnoty, odhlucnenia a vhodnosti na dlhsie trasy...