Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Suzuki Swift přijede z Maďarska

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Suzuki rozšiřuje evropskou nabídku vozů o moderního nástupce dlouho vyráběného Swiftu. Maďarský výrobní závod bude vyrábět tří a přetidveřový automobil s výkonnými čtyřválci. Premiéra je naplánována na pařížský autosalon.

Studie Concept S a S2 už napověděly jak by mohl nový Swift vypadat. Automobilka Suzuki, která se specializuje na malé a terénní vozy před časem inovovala Ignis. Ten si získává zákazníky jak vzhledem připomínajícím SUV, tak i příznivou cenou a výkonnými motory.

Nový Swift (tří a pětidveřový hatchback) je na rozdíl od zastaralého předchůdce sebevědomým vozem. Z prvních fotografií můžeme odhadovat záměr výrobce postavit další sportovní hatchback do města. S podobným napadem přišel vloni Citroën (C2).

Nový Swift je 3,69 m dlouhý, 1,69 m široký a půldruhého metru vysoký, rozvor měří 2,39 m. Tříveřový Swift bude otypován jako čtyřmístný, pětidveřová karoserie pojme 5 pasažérů.

Asi by nebylo úplně správné jednoduše zařadit Swift do malých vozů nebo do třídy mini. Motorová nabídka totiž odpovídá sportovnímu charakteru karosérie. Pohon nejlevnějších Swiftů bude obstarávat zážehový motor 1.3 (67 kW), který produkuje nejvyšší točivý moment 114 Nm při 4000 ot./min. Pětistupňovou manuální převodovku bude možno za příplatek vyměnit za sekvenční automatizovanou převodovku. Silnější verze bude mít pod kapotou čtyřválec 1.5 (75 kW, 133 Nm), ke kterému bude dodávána také příplatková automatická převodovka. Vznětový motor 1.3 (51 kW, 170 Nm) je znám již z dalších vozů koncernů GM a Fiat.

Podle serveru časopisu Auto Motor und Sport bude cena v Německu začínat pod 11.000 Euro.

Ondřej Láník
Diskuze (8)