Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky Mercedes-Benzu pro rok 2014: kupé třídy S a hybridy

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Na autosalonu v Detroitu odhalil šéf Daimleru Dieter Zetsche novinky pro letošní rok. Luxusní kupé třídy CL už je historií.

Podobu nové třídy C s kódem W205 již známe. Co ale chystá trojcípá hvězda na letošní rok mezi klasickými čistě osobními auty dále? Dieter Zetsche se rozpovídal na NAIAS v Detroitu.

Nová S-Klasse bude rozšířena o kupé, jehož koncept jsme mohli vidět už loni v září na IAA ve Frankfurtu a do „Města motorů“ jej výrobce z Untertürkheimu přivezl také. Zetsche konečně oficiálně potvrdil, že se vrátí znovu do třídy S a neponese označení CL. To nesly předchozí dvě generace „eskových kupátek“. Přeznačena tak už byla ovšem „mamutí“ série C140 v roce 1997.

Nejluxusnější řadu limuzín z Untertürkheimu rozšíří i ultraúsporná varianta S 500 Hybrid. Ta se pochlubí vypouštěnými emisemi CO2 v hodnotě 69 g/km, což v praxi znamená třílitrovou spotřebu. Pochopitelně tu tabulkovou, na výsledky reálné si budeme muset počkat. Daleko důležitější je to, že čistě na elektřinu zvládne zhruba třicetikilometrovou vzdálenost. Jistě, do města je „esko“ trochu velké, ale předpokládáme, že díky tomu budou nároky na množství fosilního paliva opravdu nižší. Plug-in hybrid se objeví i v menší a stále novotou vonící C-Klasse, varianta ponese označení C 300. Zatím známe technické údaje varianty C 300 BlueTec se čtyřválcovým dieselem 2,14 l/150 kW a dvacetikilowattovým elektromotorem. A aby toho nebylo málo, nové „céčko“ se začne vyrábět pro místní trhy i za Atlantikem, konkrétně v Tuscaloose (stát Alabama) a nebude se už dovážet z Německa. Je to logické, jinak by si u Mercedesu nepřipravili pro Detroit jeho světovou výstavní premiéru, že?

Šušká se také o příchodu nejdelší S-Klasse, která po drobné pauze oživí značku Maybach. Prototypy se zamaskovaným logem už jezdí, oficiálně zatím nikdo nic od Daimleru neřekl. Zda se tedy vrátí k samostatné značce, nebo se bude jmenovat S 600 Maybach, v tuto chvíli netušíme. Automobilka se však chlubí i úspěchem sedanů CLA. Ty jí přinášejí mladé a nové klienty, osm zákazníků z deseti, kteří ji zvolí, nikdy předtím žádný mercedes-benz nevlastnilo. Jak je vidět, neustálé rozšiřování portfolia přináší značce své ovoce.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - aproximus
17. 1. 2014 11:05
"Mercedes-Benzu"?
koho napadlo tohle skloňovat.. 8-s