Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Chrysler Sebring: vzhůru do Evropy

Libor Zezulka
Diskuze (23)
V roce 2003 Chrysler v Ženevě testoval reakce veřejnosti na studii Airflite, a v létě roku 2006 představil na britské motor show nový model Sebring.

Nástroje na výrobu předchozí generace Chrysleru Sebring, jak jsme vás informovali v starších článcích a podcastu, se za nemalou částku přestěhují do Ruska, a tak mohla americká značka s klidem v duši a v dobré náladě prezentovat na britské motor show zcela nový Sebring. Jeho předobraz ukázal Chrysler již v roce 2003 v Ženevě, to se však jmenoval Airflite a nikdo netušil, že právě tento koncept dá základ novému Sebringu.

Čistý design

Airflite na ženevském autosalonu roku 2003 především rozvíjel myšlenku tehdy revolučního vozu Crossfire, což v dané chvíli bohatě stačilo. V Británii však Chrysler vyrukoval s modelem, jenž na myšlenku Airflite navazuje či dokonce některé z myšlenek nastíněných studií uvádí do reálného světa. Vzpomínky na koncept například vyvolává masivní mřížka chladiče a světlomety s výrazným zabolením vnější části.

Zádi dominují široké světlomety zasahující hluboko do boků a mohutný zadní nárazník. Interiér nového Sebringu vyniká přehledností, čisté tvary a nezáludné rozložení ovladačů usnadňují orientaci. Chrysler tvrdí, že dbal na kvalitu a zpracování materiálů, na kolik se jedná o obvyklé marketingové fráze ukáže až redakční test. Podle zvoleného stupně výbavy se budou měnit barevné kombinace.

Čtyři motory

V Evropě se bude nový Sebring nabízet s celkem čtyřmi motory – třemi zážehovými a jedním vznětovým. Benzín bude spalovat dvoulitr s proměnným časováním ventilů o maximálním výkonu 112 kW a točivém momentu 190 Nm, dále potom čtyřválec 2.4 VVT s výkonem 127 kW a 224 Nm spojený s manuální nebo automatickou převodovkou a nakonec vrcholný motor 2.7 V6, jehož přesný výkon Chrysler zatím neprozradil.

Na starém kontinentu důležitý turbodiesel zastoupí dvoulitrový čtyřválec s výkonem 103 kW a točivým momentem 310 Nm spojený s šestistupňovou manuální převodovkou. V seznamu standardní i příplatkové výbavy si zákazník hezky počte a mezi řádky objeví i některé netradiční položky jako například pevný disk s kapacitou 20GB na ukládání dat spojený s USB portem, přes který bude možné tato data na disk nahrávat.

Šest jazyků

Na tenkém TFT displeji schopném zobrazit až 65 000 barev bude možné prohlížet poslední filmové hity, integrovaná funkce hlasového záznamníku zase dovolí nahrávat maximálně tří minutové poznámky. Překvapením nebude možnost připojení MP3 přehrávače, obyvatele největších evropských států potěší nabídka v angličtině, němčině, francouzštině, italštině, španělštině a holandštině.

Libor Zezulka
Diskuze (23)