Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes SL má po letech znovu použít plátěnou střechu

David Bureš
Diskuze (3)

Mercedes-Benz SL v roce 2021 dorazí v nové generaci. Proti předchůdci se zásadně změní, hovoří se o použití plátěné stahovací střechy a konfiguraci 2+2.

Mercedes-Benz SL je už desítky let nedílnou součástí nabídky stuttgartské trojcípé hvězdy, vždyť historie tohoto automobilu se datuje až do padesátých let, k roadsteru 300 SL odvozeného od slavného „gullwingu.“ Nyní se rýsuje nová generace tohoto legendárního modelu, která na trh dorazí v průběhu roku 2021.

Na příchod novinky s otevřenou karoserií však automobilka začala lákat už nyní, a to prostřednictvím fotografií testovaných prototypů. Snímky toho ale jako obvykle moc neodhalují, prototypy nového SL zůstávají pečlivě zamaskovány pod tlustou vrstvou kamufláže.

Přesto několik detailů vozy ukazují. Krytí střechy naznačuje, že nové SL skutečně použije plátěnou stahovací střechu, jak se delší dobu spekuluje. SL by se k ní vrátilo poprvé od roku 2001, právě s tehdejším nástupem generace R230 vůz sází na pevnou skládací střechu. Plátno pomůže snížit hmotnost auta, pokrok v textilních materiálech navíc dnes znamená lepší ochranu před mokrem a hlukem než kdysi. Navíc zabere méně prostoru než pevná skládací střecha, což umožní elegantnější tvar karoserie. S ryzím SL kupé se nicméně nepočítá.

Tvar střechy pak rovněž naznačuje, že se SL stane v nové generaci vozem s konfigurací 2+2, tedy s nouzovými zadními sedačkami. Automobil totiž podle zákulisních zpráv částečně nahradí i dnešní třídu S kabriolet, a proto nebude už pouze dvoumístný jako dnešní provedení. Tímto řešením se navíc odliší od výhradně dvoumístného otevřeného AMG GT.

Charakterově se pak vůz bude chtít vrátit ke svým kořenům, bude chtít být lehčí a rychlejší, zároveň si však prý uchová dostatek pohodlní na dlouhých cestách. I proto vývoj nového SL převzala divize AMG, a to vůbec poprvé v historii tohoto modelu. S tím souvisí i fakt, že základem novinky má být hliníková platforma MSA (Modular Sports Architecture) sdílená s příští generací Mercedes-AMG GT chystané pro rok 2022.

Sdílení techniky s budoucím AMG GT se týká nejen řešení podvozku, ale také minimálně částečně nabídky motorů. V souvislosti s SL se už spekuluje o mildhybridním šestiválci nebo čtyřlitrovém osmiválci. Na vrcholu nabídky pak má stát osmiválcový plug-in hybrid. Jelikož bude v nabídce trojcípé hvězdy nakonec zachován i dvanáctiválec, není zcela vyloučeno ani jeho použití. Z převodovek tu bude výhradně devítistupňový automat, spekuluje se pak o nabídnutí pohonu všech kol.

Mercedes-Benz SL dorazí v nové, už sedmé generaci na trh během roku 2021. Už teď však probíhá jeho intenzivní testování. Automobilka potvrzuje, že prototypy  jezdí nejen v jejím testovacím centru Immendingen, ale v některých případech i na veřejných silnicích.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

27. 8. 2020 20:09
Re: Konec
Zero není nula :yes: :yes:
27. 8. 2020 13:00
Konec
Nějak to nechápu. Mají takové portfolio aut s hadrou a poslední dva mohykany... a zariznou to.
Díky bohu za Californii nebo jak se to teď jmenuje...